Mastectomie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Mastectomie

Mastectomie, mammectomie of borstamputatie is het chirurgisch verwijderen van de borstklier en tepel, de lymfeknopen in de oksel evenals de kleine en de grote borstspier (radicale mastectomie). Bij een gemodificeerde radicale mastectomie worden de borstspieren intact gelaten. Het verwijderen van de lymfeknopen in de oksel (het okseltoilet) wordt als de betrokken schildwachtklier (de met het tumorgebied verbonden lymfeknoop) niet aangedaan blijkt veelal achterwege gelaten.

Een mastectomie wordt toegepast als remedie tegen borstkanker, maar soms ook preventief in gevallen van erfelijke borstkanker. Ook wordt deze operatie toegepast bij een geslachtsaanpassende operatie van vrouw naar man.

Bij vrouwen die de operatie ondergaan omdat zij drager/lijder zijn van de erfelijke vorm van borstkanker door de BRCA-genen is er een keuze voor een preventieve masectonomie of amputatie van beide borsten of preventieve controle. Voor dragers van het BRCA2 gen is dit mogelijk en voor dragers van het BRCA1 gen is een preventieve amputatie te prefereren. Bij de keuze voor regelmatige controle is de keerzijde van de medaille dat men in onzekerheid blijft verkeren en bij constatering er een zwaar behandeltraject kan volgen.

Als de tumor nog klein is wordt in plaats van een mastectomie indien mogelijk alleen een lumpectomie uitgevoerd (een borstsparende operatie) met doorgaans aansluitend bestraling.

Zie de categorie Mastectomy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.