Mars, Incorporated

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Masterfoods)
Mars, Incorporated
Logo
Motto of slagzin The world we want tomorrow, starts with how we do business today.
Eigenaar Familie Mars
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor McLean, Virginia, Verenigde Staten
Werknemers 115.000 (2018)
Industrie voedselverwerking
Omzet/jaar US$ 37 miljard (2018)[1]
Website mars.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Mars Nederland B.V.
Mars, Incorporated
Locatie Vlag van Nederland Veghel, Noord-Brabant
Bedrijventerrein de Dubbelen
Taylorweg 5, 5466AE
Coördinaten 51° 37′ NB, 5° 31′ OL
Geopend 1962[2]
Oppervlakte terrein 16 ha (0,16 km²)
Oppervlakte fabriek 37.697 m²
Werknemers 1.450 in Nederland
• 1.200 in Veghel
•    250 in Oud-Beijerland
Capaciteit Masterfoods Veghel B.V.
• 254.000 ton chocolade / jaar
• ±8,5 miljard repen
Productie Masterfoods Veghel:[3]
Mars
Bounty
Twix
Snickers
Milky Way
Maltesers
Celebrations
Mars Food Oud-Beijerland:[4]
• Ben's Original (Uncle Ben's)
• Suzi Wan
Omzet Mars Nederland B.V.
Gestegen € 1,068 miljard (2012)[5]
Mars, Incorporated (Noord-Brabant)
Mars, Incorporated
Portaal  Portaalicoon   Economie

Mars, Incorporated (afgekort Mars, Inc.) is een Amerikaans bedrijf dat voornamelijk bekend is van het snoepgoed dat het produceert. Het bedrijf was in Europa actief onder de naam Masterfoods, maar sinds september 2007 heet het ook in Europa "Mars".

Het Amerikaanse hoofdkwartier van Mars staat in Hackettstown (New Jersey). Het internationale hoofdkwartier is gevestigd in McLean in de staat Virginia. Het Europese hoofdkwartier is gevestigd in Zaventem (België). In Nederland heeft het vestigingen in Veghel en Oud-Beijerland. Het bedrijf is eigendom van de familie Mars.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is in 1911 opgericht door Frank Mars en zijn vrouw, te Tacoma in de deelstaat Washington. Hier maakten ze boteroliesnoepjes. Na een bezoek aan een apotheek, samen met zijn zoon, besloot Frank om chocoladerepen te gaan maken. Deze eerste chocoladereep werd "Milky Way" genoemd (later werd hij in Europa uitgebracht onder de naam "Mars"). Spoedig volgde onder meer de reep "3 Musketeers", die in Europa werd uitgebracht onder de naam "Milky Way". Later werd het zoetwarenbedrijf uitgebreid met divisies diervoeding, maaltijden en drank.

Thans is Mars wereldwijd actief met productievestigingen in 65 landen, en worden zijn producten in 100 landen verkocht. De automaten die Marsproducten verkopen werden tot 2006 in licentie door een dochterbedrijf (Mars Electronics, Inc.) gemaakt. In 2006 werd dit dochterbedrijf verkocht.

Merken[bewerken | brontekst bewerken]

Mars voert de volgende merken: 3 Musketeers, Balisto, Ben's Original (voorheen Uncle Ben's),[6] Bounty, Catisfactions, Celebrations, Cesar, Clix, Combo's, Delight, Dolmio, Dove (snoep, niet de cosmetica), Ethel-M, Flavia, Freedent, Frolic, Galaxy, Kudos, M&M's, Maltesers, Mars, Milky Way, Miracoli, Pedigree, Perfect Fit, Royal Canin, Sheba, Skittles, Snickers, Starburst, Suzi Wan, Twix, Waltham, Whiskas, AniCura.

Productielocaties in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eind 1961 besloot Mars tot een vestiging te Veghel op een nieuw te ontwikkelen industrieterrein aan de Zuid-Willemsvaart. Hoewel het een Nederlandse nv was, viel het onder Mars, Inc., via Mars Ltd te Slough. Bij de Nederlandse vestiging hoorden ook verkoopkantoren te Düsseldorf, Brussel en Parijs. Mars Veghel startte met 41 werknemers in 1962, maar was het jaar erop al de een na grootste lokale werkgever met 384 medewerkers terwijl bovendien voor toelevering, onderhoud etc. veelal lokale bedrijven werden ingeschakeld. Er worden zoetwaren geproduceerd en de verkoopdivisie is er gevestigd. Op de producten geproduceerd in deze fabriek staan de letters VEG. Het is de grootste chocoladerepenfabriek ter wereld met een productie van ruim een miljoen repen per uur, circa 9 miljard per jaar.[7]
  • Te Oud-Beijerland produceert Mars voeding, vooral sauzen onder de naam Ben's Original.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Mars is gevestigd in Olen. De verkoopdivisie is gevestigd in Zaventem. In Olen worden maaltijden (Ben's Original-rijst) gemaakt.

Overig Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]