Masticha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
MastichatoDrink.jpg

Masticha (Grieks: μαστίχα; mastícha, Bulgaars/Macedonisch: мастика; mastika) is een destillaat, gearomatiseerd met de hars van de mastiekboom (Pistacia lentiscus var. chia) die behoort tot dezelfde familie als de mango en, weinig verrassend, de pistache. Vrijwel de gehele productie van masticha komt van het Griekse eiland Chios. De alcoholische basis van masticha wordt geleverd door vergisten van de met water aangelengde druivenkoek die achterblijft nadat druiven zijn uitgeperst. Van het sap, de most wordt wijn gemaakt, het extract van de koek is alleen geschikt om na vergisting te destilleren. Het vergiste troebele sap destilleert men en er ontstaat na meerdere malen destilleren een helder, tamelijk neutraal product met veel alcohol.

Ondertussen worden de mastiekbomen volgens een systeem ingekerfd dat zich door de ervaring heeft bewezen; er scheiden zich daardoor 'tranen' van mastiekhars af. Deze worden verzameld, twee weken gedroogd en daarna gewassen en gezuiverd van ongerechtigheden. Een volgens recept bepaalde hoeveelheid hars wordt nu aan het destillaat toegevoegd en na enige rijping worden flessen afgevuld. Een zeer bekend merk is Apalarinas, onder de titel 'masticha ouzo' met een sterkte van 39% en zeer zuivere droge smaak.

Er bestaat ook een -- naar veler smaak mierzoete -- versie van masticha, die eerder een likeur is, gemaakt door onder meer de firma Tetteris en erg gewild bij de Griekse vrouwen, hoewel ook veel mannen dit zeer waarderen. De mastieksmaak hiervan wordt door de suiker versterkt waardoor het een ideale toevoeging is aan gerechten die men een chiotakische smaak wil geven. Het etiket toont het door enkele vrouwen sorteren en reinigen van de mastiekkorrels bij de boom.

Overigens wordt ook aan de Griekse harswijn retsina wel mastiekhars toegevoegd, hoewel naar men zegt het grootste deel van de hars die men toevoegt, dennenhars is.