Mastodon (sociaal netwerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mastodon
Mastodon (sociaal netwerk)
Web-app
Web-app
Ontwikkelaar Eugen Rochko e.a.
Recentste versie 2.5.2 
(12 oktober 2018)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform (met o.a. Ruby on Rails en Postgresql, of Docker)
Geschreven in Ruby
Categorie Sociaalnetwerksite
Licentie GNU Affero General Public License
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Mastodon is een gedistribueerd sociaal netwerk. Het valt het beste te vergelijken met Twitter, maar kent wel enkele belangrijke verschillen.

De gelijknamige opensourcesoftware draait op een groot aantal servers of instances. Elke Mastodonserver heeft zijn eigen schare gebruikers die korte berichten (een toot) van maximaal 500 tekens kunnen achterlaten. Alle servers kunnen onderling communiceren en het maakt in principe niet uit waar iemand zijn of haar account heeft.

Gebruikerservaring[bewerken]

De standaard web-app doet een beetje aan Tweetdeck denken. Er zijn meerdere andere apps, vooral voor smartphones[1]. Mastodongebruikers kunnen net zoals op Twitter andere accounts volgen, blokkeren en negeren. Een gebruiker kan per toot bepalen of deze openbaar is, alleen voor volgers of privé, en of deze een gevoelige inhoud heeft. Een gebruiker heeft naast zijn eigen tijdlijn, ook de beschikking over een lokale tijdlijn met toots van de eigen server, en een globale tijdlijn met toots van alle bekende (en niet geblokkeerde) Mastodonservers. Openbare tijdlijnen ook op taal gefilterd worden. Gebruikers kunnen aanstootgevende toots aan de eigen servermoderator(en) rapporteren, met desnoods een kopie naar (een) externe servermoderator(en).

Servers en netwerkgrootte[bewerken]

Sommige servers hebben een bepaalde doelgroep en thema, maar andere servers zijn daarentegen juist algemeen van opzet. Het aantal gebruikers varieert van 1 tot meer dan 400.000. Er zijn in het totaal ruim 1,5 miljoen accounts bekend in het Mastodonnetwerk, verspreid over ruim drieduizend (bekende) servers[2]. Dit netwerk maakt weer onderdeel uit van de zogenaamde Fediverse, met netwerken die gebruik maken van de ActivityPub en OStatus-protocollen, waaronder ook Pleroma, PeerTube en GNU social. Media augustus 2018 is Mastodon relatief het populairst in Japan en Frankrijk[3].

Ontwikkeling[bewerken]

Mastodon is in 2016 door de 24-jarige Duits-Russische programmeur Eugen Rochko ontworpen[4] als een alternatief voor GNU social (voorheen Statusnet). Het verschil zit zich vooral in de achterliggende techniek, met als doel Mastodon sneller, robuuster en gebruiksvriendelijker te maken. De backend van Mastodon maakt gebruik van Ruby on Rails en de frontend is geschreven in JavaScript (React.js en Redux).

Sinds september 2017 maakt Mastodon gebruik van het ActivityPub-protocol en daarvoor van het oudere OStatus-protocol. ActivityPub is sinds januari 2018 een W3C Recommendation[5]. OStatus wordt echter ook nog steeds ondersteund in verband met oudere Mastodon-installaties en GNU social.

Externe links[bewerken]