Mastodon (sociaal netwerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mastodon
Mastodon (sociaal netwerk)
Web-app
Web-app
Ontwikkelaar Eugen Rochko
Recentste versie 2.1.2 
(6 januari 2018)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform (met o.a. Ruby on Rails en Postgresql, of Docker)
Geschreven in Ruby
Categorie Sociaalnetwerksite
Licentie GNU Affero General Public License
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Mastodon is een gedistribueerd sociaal netwerk. Het valt het beste te vergelijken met Twitter, maar kent wel enkele belangrijke verschillen.

De gelijknamige opensourcesoftware draait op een groot aantal servers of instances. Elke Mastodon-instance heeft zijn eigen schare gebruikers die korte berichten (een toot) van maximaal 500 tekens kunnen achterlaten. Alle instances kunnen onderling communiceren en het maakt in principe niet uit waar iemand zijn of haar account heeft.

Gebruikerservaring[bewerken]

De standaard web-app doet een beetje aan Tweetdeck denken. Er zijn meerdere andere apps, vooral voor smartphones[1]. Mastodon-gebruikers kunnen net zoals op Twitter andere accounts volgen, blokkeren en negeren. Een gebruiker kan per toot bepalen of deze openbaar is, alleen voor volgers of privé. Een gebruiker heeft naast zijn eigen tijdlijn, ook de beschikking over een lokale tijdlijn met toots van de eigen server, en een globale tijdlijn met toots van alle bekende (en niet geblokkeerde) Mastodon-instances. Sinds versie 1.4 kunnen die openbare tijdlijnen ook op taal gefilterd worden.

Instances[bewerken]

Beheerders van instances zijn naast de technische kant ook verantwoordelijk voor de gebruikersvoorwaarden en het afhandelen van rapporten (klachten) over andere gebruikers. Sommige instances hebben een bepaalde doelgroep en thema, maar andere instances zijn daarentegen juist algemeen van opzet. Het aantal instancegebruikers varieert van 1 tot meer dan 181.002. Er zijn in het totaal meer dan 1.000.000 accounts bekend in het Mastodon-netwerk, verspreid over 1.219 instances[2]. Dit netwerk maakt weer onderdeel uit van de zogenaamde Fediverse, met netwerken die gebruik maken van het OStatus-protocol, waaronder ook GNU social. Media juni 2017 is Mastodon relatief het populairst in Japan en Frankrijk[3].

Ontwikkeling[bewerken]

Mastodon is in 2016 door de 24-jarige Duits-Russische programmeur Eugen Rochko ontworpen[4] als een alternatief voor GNU Social (voorheen Statusnet). Het verschil zit zich vooral in de achterliggende techniek, met als doel Mastodon sneller, robuuster en gebruiksvriendelijker te maken. De backend van Mastodon maakt gebruik van Ruby on Rails en de frontend is geschreven in JavaScript (React.js en Redux).

Sinds versie 1.6 maakt Mastodon gebruik van het nieuwere ActivityPub-protocol, maar OStatus wordt nog steeds ondersteund i.v.m. oude installaties en GNU Social.

Externe links[bewerken]