Matchless Model M-serie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Matless Model M/3, M/3S en M/4
Model M/3 uit 1924
Algemeen
Merk Matchless
Categorie Zijspantrekker / sportmotor
Productiejaren 1924-1928
Voorganger Matchless Model H / Model J
Opvolger Matchless Model X

De Matchless Modellen M/3, M/3S en M/4 waren motorfietsen die het Britse merk Matchless produceerde van 1924 tot 1928.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Eerste Wereldoorlog had Matchless de motorfietsproductie weer opgestart met het Matchless Model H, een zware zijspantrekker met een luchtgekoelde V-twin, naar voorkeur van de klant geleverd met een 976cc-JAP-zijklepmotor of met een 996cc-MAG-kop/zijklepmotor. Daarnaast produceerde men in 1922 en 1923 het Model J, met dezelfde motoren, maar bedoeld als sportmotor. Na 1923 verdwenen deze modelnamen en begon men ook weer lichtere modellen met Blackburne-inbouwmotoren te produceren.

Model M/3 en M/4[bewerken | brontekst bewerken]

De modelnaam "H" verdween na 1923, maar het model zelf werd met enkele aanpassingen nog gewoon gebouwd. De keuze uit twee motoren bleef, maar nu kregen de JAP-aangedreven exemplaren de naam "Matchless Model M/3" en de MAG-aangedreven exemplaren de naam "Matchless Model M/4". Het frame bleef vrijwel ongewijzigd: een open brugframe waar het motorblok aan de voor- en achterkant in was geschroefd. Het had nog steeds de dubbele bovenbuis, zoals bij een flattank, maar daar was nu een zadeltank over gehangen, waarmee het merk zijn tijd ongeveer vier jaar vooruit was. De Girder-voorvork was vervangen door een parallellogramvork en in het voorwiel zat net als achter een trommelrem. De modellen H en J hadden naar keuze een velgrem of een remband. Matchless had een eigen parallellogramvork ontwikkeld, maar de versnellingsbak uit eigen huis werd vervangen door een drieversnellings-exemplaar van Sturmey-Archer. De achtervering, een voorloper van de (veel) latere plunjervering, kwam te vervallen en de machines kregen een star achterframe.

Model M/3 en M/3S[bewerken | brontekst bewerken]

In 1925 kregen de machines een eigen Matchless V-twin met een blokhoek van 50° en een cilinderinhoud van 982 cc. Het Model M/4 verdween daardoor, maar de naam M/3 bleef. Voor de sportieve rijders kwam er bovendien het Matchless Model M/3S(ports). Dit model kreeg een fishtail pipe, een ronde, aflopende benzine/olietank, een lager stuur, een twist grip-gasbediening, voetsteunen in plaats van treeplanken en werd alleen op verzoek geleverd met een bagagedrager. Als die bagagedrager niet werd besteld kwam er aan de rechterkant boven het achterwiel een extra stangetje voor het tasje met boordgereedschap. Alle modellen konden worden voorzien van de Lucas-elektrische verlichting.

Technische gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Matchless Model M/3 M/4 M/3 M/3S
Motor JAP MAG Matchless
Periode 1924 1925-1928
Categorie Zijspantrekker Sportmotor
Motortype Zijklepmotor Kop/zijklepmotor Zijklepmotor
Bouwwijze V-twin
Koeling Lucht
Boring 85,5 mm 82 mm 85,5 mm
Slag 85 mm 94 mm 85,5 mm
Cilinderinhoud 976 cc 996 cc 981,8 cc
Carburateur(s) 1 Brown & Barlow carburateur Tweetraps met twist grip control
Smeersysteem Druksmering (dry-sump)
Max. Vermogen 8 pk[1] 9 pk[1] 9,9 pk[2] 9,9 pk[3]
Primaire aandrijving Ketting
Koppeling enkelvoudige droge plaat
Versnellingsbak 3-versnellings Sturmey-Archer
Secundaire aandrijving Ketting
Rijwielgedeelte Open brugframe
Voorvork parallellogramvork
Achtervork Star
Remmen Trommelremmen
Voorganger Matchless Model H Matchless Model J
Opvolger Matchless Model X