Mater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mater
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Mater
Mater (België)
Mater
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Oudenaarde Oudenaarde
Fusie 1971
Coördinaten 50° 51′ NB, 3° 40′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,54 km²
Inwoners
(1/1/2020)
2.228
(165 inw./km²)
Overig
Postcode 9700
NIS-code 45035(D)
Detailkaart
Mater (Oost-Vlaanderen)
Mater
Portaal  Portaalicoon   België

Mater is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Oudenaarde, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971. Het is qua oppervlakte de grootste deelgemeente. Mater ligt in de Vlaamse Ardennen.

Buiten de dorpskern bestaat Mater hoofdzakelijk uit landerijen, weiden en akkers, die alle op een zeer heuvelachtig, glooiend terrein gelegen zijn. Om deze reden, en omdat veel wegen nog met kasseien zijn aangelegd, zijn de Abeelstraat, Kerkgate, Holleweg en Ruitersstraat in Mater een vast onderdeel van wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen. Er zijn restanten van een Romeins legerkamp ontdekt in de buurt van de Casterstraat, die etymologisch op castrum (kamp) teruggaat.

Het Matersplein

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1961=volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Martinuskerk
Zie ook de lijst van onroerend erfgoed in Mater

Het dorp heeft een groot plein, het Matersplein, waaraan de 18e-eeuwse Sint-Martinuskerk gelegen is. Achter de kerk bevindt zich een ten dele veel oudere Sint-Amelbergakapel, die aan de Materse patroonheilige Sint-Amelberga gewijd is. Deze kapel werd in de vroege 20e eeuw grondig gerestaureerd, nadat ze als stal dienst had gedaan. Volgens de overlevering werd Amelberga in de vroege 8e eeuw achternagezeten door Karel Martel, naar wie een straatnaam verwijst. Zij vond beschutting in Mater en schiep er op miraculeuze wijze de naar haar vernoemde bronnen door met een zeef water te scheppen uit de waterput van een plaatselijke gierige boer en het vervolgens op een akker te laten wegdruppelen. De Sint-Amelbergakapel zou zich op dezelfde plaats bevinden waar het hutje van Amelberga stond, al zijn er tot op heden geen archeologische werkzaamheden uitgevoerd om deze theorie te verifiëren. Ook is er een klein kapelletje te vinden in de Sint-Amelberga straat. In deze kapel zit een waterput, een natuurlijke bron.

Bij de Materse monumenten hoort ook de gerestaureerde Tissenhovemolen.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de plaatselijke tradities behoren de Amelbergaprocessie en de Fiertel. De processie is in wezen een jaarlijkse ommegang ter ere van Amelberga, die in vroeger tijden bedoeld was om een vruchtbare oogst af te smeken. Men voert soms aan dat de enige keer dat de oogst in Mater volledig mislukte, in 1888, te wijten was aan het feit dat dat jaar de processie niet had plaatsgevonden. Heden ten dage is de ommegang, die traditioneel te paard verloopt, een lokale toeristische trekpleister. Elk jaar worden de Maternaren tot de processie uitgenodigd door een trommelaar, een fluitist en een nar, die van huis tot huis trekken. In de ochtend van de ommegang worden er vanaf 5 uur 's morgens kanonschoten gegeven. Dit is symbolisch bedoeld als teken voor de ruiters om hun paarden klaar te maken. Na de ruiterommegang is er een mis in de kerk van Mater. Er staan ook enkele kraampjes op het Materplein die aan de kinderen het nodige vertier bezorgen.

De Fiertel is een gebruik dat afstamt van Prosper de Maeght, een 19e-eeuwse inwoner van Eine, en bestaat uit een karavaan van komische taferelen, uitgebeeld op karren die met tractoren van straat naar straat getrokken worden. Gewoonlijk worden deze sketches door plaatselijke inwoners zelf geschreven.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Door de afgelegen ligging telt Mater nauwelijks handelszaken. De bedrijvigheid is vooral op landbouw gericht, met uitzondering van Brouwerij Roman, bekend van de Ename-abdijbieren en de speciale 'bruintjes'. Ze wordt als een van de laatste echte Oudenaardse brouwerijen beschouwd. Sinds 2008 telt Mater er een kleine onafhankelijke brouwerij bij: Brouwerij Smisje. Deze brouwt op natuurlijke wijze het bier Smiske met Amelberga bronwater, mout, Belgische hop uit Vlamertinge en biergist. Het resultaat is een blond bier met een bittere toets.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Kerk Mater
Zie de categorie Mater van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.