Materiële wereld
Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Voel je vrij het artikel te bewerken.
Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.
De materiële wereld of fysieke wereld is de wereld zoals die wordt waargenomen met de menselijke zintuigen. In het emanationisme, neoplatonisme, hermetisme, hindoeïsme en theosofie verwijst de fysieke wereld naar de waarneembare werkelijkheid van ruimte en tijd, energie en materie.[1] Volgens de oude wijsheid is de fysieke wereld waarin we leven slechts een van vele verschillende gebieden of niveaus die in de natuur bestaan.[2] In de esoterie en esoterische kosmologie is de fysieke wereld het laagste of dichtste van een reeks bestaansvlakken.
Visies
[bewerken | brontekst bewerken]Plato
[bewerken | brontekst bewerken]Volgens de ideeënleer van Plato zou de fysieke wereld niet zo echt of waar zijn als tijdloze, absolute, onveranderlijke ideeën. Plato gebruikte een allegorie, de allegorie van de grot, om de relatie tussen de fysieke wereld en de wereld der ideeën te verklaren. Hij maakt hierin zijn opvattingen duidelijk over het mens-zijn en de menselijke kennis in relatie tot de realiteit. Plato wijst erop dat wij geloven en denken dat wij de werkelijkheid zien door naar de schaduwen op de muur te kijken, terwijl er achter onze waargenomen werkelijkheid een wereld van "perfecte" vormen ligt. Alles wat wij zien is volgens hem slechts een schaduw, een imitatie van hoe de dingen werkelijk zijn. Deze theorie is nauw verwant aan de Advaita Vedanta-theorie, beschreven in de Upanishads.
Rudolf Steiner
[bewerken | brontekst bewerken]Volgens Rudolf Steiner zouden er hogere werelden bestaan en zouden deze werelden inwerken op onze fysieke wereld. In de hogere werelden zouden de basis en oorzaken liggen voor feiten die hier plaatsvinden voor onze fysieke zintuigen.[3]
Frederic William Henry Myers
[bewerken | brontekst bewerken]Frederic William Henry Myers stelde het bestaan voor van een zogenoemde "metetheriale wereld", die volgens hem een wereld van beelden is die buiten de fysieke wereld ligt. Hij schreef dat in deze wereld, die hij beschreef als een droomachtige wereld, verschijningen een reëel bestaan hebben.[4]
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ (en) Max Heindel (1911). The Rosicrucian Mysteries. CreateSpace, "Chapter III". ISBN 0911274863.
- ↑ N.A. Amneus (2002). Het levensraadsel. Theosophical University Press Agency. ISBN 9789070328597. Gearchiveerd op 28 november 2022.
- ↑ (de) Rudolf Steiner (1908). Vorträge vor Mitgliedern der Anthroposophischen Gesellschaft. Rudolf Steiner Verlag, p. 11. ISBN 9783727410703. Gearchiveerd op 24 mei 2023.
- ↑ (en) F.H.W. Myers (1903). Human Personality and Its Survival of Bodily Death. Longmans, Green Co. ISBN 9781108027359.