Maternus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maternus, stadhuis Keulen

De heilige Maternus (? - 325?) is een heilige in de Rooms-katholieke Kerk en wordt gezien als de derde bisschop van Trier, de eerste bisschop van Keulen en mede-oprichter van het bisdom Tongeren.

Over het leven van Maternus zijn weinig historische feiten bekend. In 313 was hij deelnemer aan het concilie van Rome en in 314 was hij op het concilie van Arles. De heilige Petrus Canisius verdedigde de middeleeuwse stelling dat Maternus de zoon was van de Jongeling uit Nain, die door Jezus uit de dood was opgewekt. Hij zou ook een leerling van de heilige Petrus geweest zijn, die hem met Eucharius en Valerius naar Gallië zou gezonden hebben.

Zijn episcopaat in Trier stelt ons voor chronologische moeilijkheden aangezien Agritius van Trier net als Maternus aanwezig was op het Concilie van Arles in 314.

Zijn feestdag is op 14 september. Hij wordt aanroepen tegen koorts en tegen ontstekingsziekten en voor de groei van de wijnranken. Zijn bisschopsstaf is een van de relikwieën die in de Dom van Keulen te zien zijn. In Duitsland, met name in Keulen, zijn diverse kerken aan Sint Maternus gewijd. In het Belgische Walcourt staat de Sint-Maternusbasiliek en in Tongeren een moderne Sint-Maternuskerk.