Mathilde van Savoye (1125-1157)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mathilde van Savoye
1125-1157
Mathilde van Savoye
Koningin-gemalin van Portugal
Periode 1146-1157
Voorganger Nieuwe functie
Opvolger Dulce van Barcelona
Vader Amadeus III van Savoye
Moeder Mahaut van Albon

Mathilde van Savoye (circa 1125Coimbra, 4 november 1157) was van 1146 tot aan haar dood de eerste koningin-gemalin van Portugal. Ze behoorde tot het huis Savoye.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Mathilde was een dochter van graaf Amadeus III van Savoye en diens echtgenote Mahaut, dochter van graaf Guigo III van Albon.

In 1146 huwde ze met koning Alfons I van Portugal (1110-1185), die in 1139 de eerste koning van Portugal werd. Haar eerste daad als koningin-gemalin was het bevestigen van een eerdere donatie van haar schoonmoeder Teresa van León aan de Abdij van Cluny. Ze was zeer gewijd aan de Orde der Cisterciënzers. In Guimaraes stichtte zij het klooster van Costa en in Canaveses richtte zij een hospitaal op voor pelgrims, armen en zieken. In haar testament stipuleerde ze dat hospitaal steeds proper gehouden moest worden, dat het altijd uitgerust moest zijn met goede en nette bedden en dat er bij het overlijden van een patiënt in het hospitaal steeds drie missen gehouden moesten worden voor diens zielenheil.

In december 1157 stierf Mathilde in Coimbra, tien dagen na de geboorte van haar jongste kind. Zij werd bijgezet in het Santa Cruz-klooster van Coimbra.

Nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Mathilde en haar echtgenoot Alfons kregen zeven kinderen: