Matroesjka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opengemaakte matroesjka
Russische leiders in matroesjka-uitvoering
Het eerste setje matroesjka's (1892)

Een matroesjka (Russisch: Матрёшка), in Nederland vaak ook baboesjka genoemd[bron?], is een holle houten pop die onderdeel is van een reeks steeds kleinere in elkaar passende poppen. De poppen kunnen opengemaakt worden door middel van een naad in de "buik", behalve het kleinste, dat vaak als baby is beschilderd. Een matroesjka bestaat doorgaans uit zeven of acht poppetjes, maar ook andere aantallen komen voor. De prijs van de poppen is afhankelijk van het aantal poppetjes in de set (variërend van vier tot enkele tientallen), de kwaliteit van de afbeelding en de onderwerpen. Het zijn geliefde souvenirs bij de toeristen die Rusland bezoeken.

De traditionele matroesjka beeldt een boerenmeisje (of -jongen, met uitzondering van het buitenste poppetje, dat altijd een meisje is) in traditionele kleding uit, maar er bestaan ook varianten met beeltenissen van politici of anderszins bekende personen. Op de buik van ieder poppetje staat een figuratieve afbeelding, of een schildering met een bepaald thema. Belangrijk is in dat geval dat ieder poppetje een schildering een afbeelding toont die onderdeel vormt van de set, maar geen kleinere kopie is van een van de voorgaande. Traditionele onderwerpen zijn kerken, bezienswaardigheden, sprookjes en religieuze afbeeldingen. De varianten met politici, sporters en andere bekende personen zijn vaak cartoonesk beschilderd, in tegenstelling tot de traditionele matroesjka's. Het materiaal waarvan de poppen zijn vervaardigd is berken- of lindenhout.

Geschiedenis[bewerken]

Matroesjka's worden sinds ca. 1890 in Rusland vervaardigd. De meubelmaker Wassili Petrowitsj Swjosdotsjkin en de schilder Sergei Wassiljewitsj Maljutinde waren de eersten die matroesjka's in Rusland maakten, mogelijk in opdracht van de industrieel Savva Mamontov. Het idee is waarschijnlijk afgeleid van traditionele Japanse gelukspoppetjes. Ze waren bedoeld als kinderspeelgoed. Op de Exposition Universelle van 1900 in Parijs toonde de vrouw van Mamontov de poppetjes. Ze werden bekroond met een bronzen medaille. Dit was het begin van de populariteit van de matroesjka.

Herkomst van de naam[bewerken]

De naam "matroesjka" is afkomstig van het Russische woord matrjosjka (матрёшка), dat het koosnaampje is van Matrjona, een boerinnennaam. Het woord baboesjka (ru: Ба́бушка), dat ook veelvuldig voor dit poppetje wordt gebruikt, is weliswaar Russisch, maar heeft in die taal een andere betekenis: grootmoeder.

Russian.dolls.hugeset.arp.jpg