Matsloot (buurtschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Matsloot
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Matsloot (Drenthe)
Matsloot
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Noordenveld Noordenveld
Coördinaten 53° 12′ NB, 6° 27′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
165[1]
Overig
Postcode 9749
Netnummer 050
Woonplaatscode 1641
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Matsloot is een gehucht in de gemeente Noordenveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het is gelegen tussen Roderwolde, Peizermade, Hoogkerk en het Leekstermeer, in de streek, de Matsloot.

Van oorsprong omvatte Matsloot de hele gelijknamige streek maar in 1987 werd het noordelijke deel geannexeerd door de gemeente Groningen. Dit deel, waar nog enkele boerderijen en industrieterrein Westpoort zijn gelegen wordt meestal niet meer tot het gehucht gerekend. Ook het zuidelijkste deel van de streek valt niet meer formeel onder het gehucht. Het gehucht heeft een eigen postcode. Aan het Leekstermeer zit een kleine kern van bewoning en de rest van de buurtschap bestaat uit landerijen met enkele boerderijen.

In de kleine kern zitten enkele recreatiebedrijven met een kleinschalige camping en zomerhuisjes aan het water. Een aantal van die huizen wordt permanent bewoond. Het aantal inwoners op 1 januari 2021 is 165. In 1840 was dat 61, toen verdeeld over 11 boerderijen.

De camping werd in 2021 opgekocht door recreatiebedrijf EuroParcs, die de bestaande bewoners te kennen gaf dat ze moesten vertrekken om plaats te maken voor dure chalets, iets waar het bedrijf bekend om stond.[2] De bewoners kochten daarop in 2022 de camping over van EuroParcs.[3]