Matteo Messina Denaro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Matteo Messina Denaro

Matteo Messina Denaro (Castelvetrano, 26 april 1962) die ook wel bekendstaat als "Diabolik", is een Siciliaanse maffioso. Hij wordt beschouwd als een van de nieuwe leiders van de Cosa nostra na de arrestatie van maffiabaas Bernardo Provenzano op 11 april 2006. Messina Denaro werd bekend bij het grote publiek op 12 april 2001, toen het Italiaanse magazine L'Espresso hem op de cover zette met de titel: Ecco il nuovo capo della mafia (Hier is de nieuwe baas van de maffia). Hij is voortvluchtig sinds 1993.

Messina Denaro wordt vaak afgeschilderd als een meedogenloze playboy maffioso en een vrouwenverslinder die rondrijdt in dure sportwagens, dure Rolex-horloges en Ray-Ban-zonnebrillen draagt en zich kleedt in dure Armani- en Versace-pakken. Hij speelt graag computerspelletjes en er wordt ook van hem gezegd dat hij een buitenechtelijk kind heeft. Matteo heeft de reputatie een jachtig leven te leiden en hij zou een Siciliaanse hoteleigenaar vermoord hebben omdat die hem beschuldigd had jonge meisjes mee naar bed te nemen. Hierin verschilt hij veel van de traditionele maffiabazen zoals Salvatore Riina en Bernardo Provenzano, die strikt leefden volgens de conservatieve familiewaarden.

Maffia-achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Matteo Messina Denaro werd geboren in Castelvetrano in de provincie Trapani, Sicilië. Hij werd geboren in een maffiafamilie. Zijn vader, Francesco Messina Denaro, ook wel bekend als Don Ciccio, was de capo mandamento van Castelvetrano en hij was ook het hoofd van de commissie in de regio Trapani. Matteo leerde reeds op zijn 14e omgaan met een vuurwapen, en hij pleegde zijn eerste van vele moorden op zijn 18e. Men schat dat hij minstens 50 mensen heeft omgebracht. "Ik vulde op mijn eentje een heel kerkhof," schepte hij eens op. Hij kreeg zijn reputatie door de moord op de rivaliserende maffiabaas Vincenzo Milazzo van Alcamo en door het wurgen van diens drie maanden zwangere vriendin.

Persoonsverwisseling in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In restaurant Het Pleidooi in Den Haag werd op woensdag 8 september 2021 een man opgepakt die volgens het Openbaar Ministerie de voortvluchtige Denaro was. De advocaat van de verdachte beweerde echter dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Enkele dagen later bleek dat de arrestant een 54-jarige Formule 1-fan uit Liverpool was.[1][2]