Matthijn Buwalda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zanger Matthijn Buwalda op Opwekking 2016

Matthijn Buwalda (Smallingerland, 6 september 1983) is een Nederlandse zanger en schrijver.

Sinds 2006 heeft hij verschillende cd’s uitgebracht en door heel Nederland concerten en voorstellingen gegeven. Zijn eerste albums bevatten liederen die ontstaan zijn vanuit zijn kerkelijke achtergrond.

Vanaf het album Matthijn in het klein (2012) verlegde Buwalda de focus van kerkliederen naar Nederlandstalige luisterliedjes. De kerkzalen werden steeds vaker afgewisseld met kleine theaters. Deze lijn zette zich door op de cd’s Auto met Chauffeur (2013), Straks, als ik geen pijn meer doe (2014) en Lichtjes in de Mist (2016). De titelsong van deze laatste cd is een duet met de Nederlandse zanger Stef Bos. In het najaar van 2017 verscheen zijn nieuwste album Hotel De Hoop. De bijbehorende theatertour gaat van start in 2018 en voert Matthijn langs 26 theaters in Nederland. Zowel muzikaal als tekstueel balanceren de liedjes van Buwalda ergens tussen kleinkunst en Nederpop.

Buwalda heeft inmiddels diverse liederen voor verschillende artiesten en televisieprogramma’s geschreven. Het nummer "Dit pakt niemand ons meer af", vertolkt door Kim-Lian van der Meij, schreef hij samen met Henk Pool voor de bioscoopfilm Achtste-groepers huilen niet, die met een Gouden Kalf beloond werd. Met dit nummer werden zij genomineerd voor een Rembrandt Award voor "Beste Titelsong". Zijn nummer "Jozef" werd in 2012 genomineerd voor muziekprijs de Zilveren Duif in de categorie Beste Lied. Zijn albums Auto met chauffeur en Matthijn in het Klein werden genomineerd in de categorie "Beste Album". In 2015 won hij de Buma Cultuur Prijs/Zilveren duif in de categorie "Beste Lied" met het nummer "Nog één rivier". In 2016 won zangeres Kinga Bán deze prijs met het nummer "In Goede Handen" waar Buwalda de tekst voor schreef.

Naast zijn werkzaamheden binnen de muziek is Buwalda columnist. In 2013 en 2014 schreef hij columns voor het EO-vrouwenmagazine Eva en van februari tot december 2015 had Buwalda een wekelijkse column in het radioprogramma EO Door de Week, genaamd Scherven. Sinds april 2017 heeft hij een column in het EO-magazine Visie.

Discografie[bewerken]

  • Storm voor de stilte (2006)
  • Hooggeëerd Publiek (2008)
  • Oudegracht (2010)
  • Matthijn in het Klein (2012)
  • Auto met chauffeur (2013)
  • Straks als ik geen pijn meer doe (2014)
  • Lichtjes in de mist (2016)
  • Hotel De Hoop (2017)

Met andere artiesten[bewerken]

Externe link[bewerken]