Naar inhoud springen

Matthijs van Heijningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Matthijs van Heijningen (2018)

Matthijs van Heijningen (Alphen aan den Rijn, 17 april 1944) is een Nederlands filmproducent.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hij debuteerde in 1975 met Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming, dat door vier verschillende regisseurs gemaakt werd. Later zou hij furore maken met veel grote films, voornamelijk boekverfilmingen. Voorbeelden zijn Een vlucht regenwulpen (naar het boek van Maarten 't Hart), Van de koele meren des doods (naar Frederik van Eeden), Eline Vere (naar Couperus), Op hoop van zegen (naar Herman Heijermans) en Kees de jongen (naar Theo Thijssen). Hij wisselt grootschalige en commercieel interessante films af met kleine, meer artistieke projecten.

In de loop van de tijd heeft hij er plezier in gekregen het prototype filmproducent te spelen, wat vooral tot uiting komt door zijn onafscheidelijke sigaar. Bovendien parodieerde hij zichzelf in 1999 in een cameo in Eddy Terstalls De boekverfilming.

In 1994 werd Van Heijningen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en won hij een Gouden Kalf voor 1000 Rosen. In 1999 kreeg hij het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs van het Nederlands Film Festival.

Van Heijningens laatste bioscoophit Een maand later stamt uit 1987. Zijn latere films hadden minder succes.

Van Heijningen maakte met André van Duren de verfilming van een origineel scenario De Bende van Oss over de criminele bendes in Oss in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Verder wordt doorgewerkt aan een verfilming van Gijsbrecht van Aemstel door Theu Boermans, waar zo'n 7,5 miljoen euro aan financiering voor nodig is. Van Heijningen is in de jaren negentig uitbater geweest van bioscoop The Movies in de Amsterdamse Haarlemmerstraat.

Matthijs van Heijningen is de vader van filmproducent en -regisseur Matthijs van Heijningen jr.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

In deze lijst alle films waar Van Heijningen als producent aan meewerkte, met tussen haakjes de regisseur.