Mattias De Vuyst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mattias De Vuyst (Gent, 24 maart 1990) is een Belgisch bestuurder en politicus voor Open Vld.[1][2] Hij groeide op in de volksbuurt Brugse Poort-Rooigem. Sinds 2019 zetelt hij voor Open Vld in het Bestuursorgaan van Farys TMVS[3] en neemt de functie van ondervoorzitter van het Bestuursorgaan van Regent, de Gentse Energiecentrale, op.[4]

Voorheen werkte hij te Brussel (stad) voor de liberale partij[5]. Onder andere voor Emmily Talpe, Mercedes Van Volcem en Ann Soete in het Vlaams Parlement.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Jongerenengagement[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2004 tot 2006 zat Mattias De Vuyst in het scholierenparlement voor het Sint-Paulusinstituut in Gent. Erna studeerde hij de Master Sociologie aan de Universiteit Gent. Daar kwam hij in contact met het LVSV, waar hij gedurende zijn studententijd actief was in het bestuur. Momenteel is hij er erelid.[6] Hij schreef een dissertatie over jongeren en liberalisme.

Het duurde tot 2015 alvorens De Vuyst zich lid zou maken van een politieke partij. In 2015 sloot hij zich aan bij Jong VLD Gent en Open Vld. Datzelfde jaar geraakte De Vuyst rechtstreeks verkozen in het nationaal bestuur van Jong VLD voor de Kieskring Oost-Vlaanderen[7]. Een jaar later, in 2016, tijdens de provinciale verkiezingen werd hij verkozen tot provinciaal voorzitter van Jong VLD Oost–Vlaanderen.

Verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 steunde hij vanop de achttiende plaats kandidaat-burgemeester Mathias De Clercq. Dit op de lijst van de Gentse Open Vld. De Vuyst behaalde 1048 stemmen, waardoor hij zich gunstig rangschikte, en rechtstreeks verkozen werd. Sindsdien zetelt De Vuyst in de Gentse gemeenteraad[8][9].

Sinds 2018 zette hij zijn bestuursactiviteiten bij Jong VLD stop in functie van zijn lokaal mandaat, maar blijft wel lid van de Gentse jongerenafdeling van Open Vld.

Ideologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Vuyst heeft tevens diverse opiniestukken geschreven over vrijzinnigheid, Liberalisme en de (on)zin van het links-rechtsdenken[10], waaronder voor Knack, Newsmonkey, Neohumanisme, Rechtuit, De Tijd en Doorbraak.[11][12][13][14] De Vuyst is een fervent voorstander van de scheiding tussen Kerk en Staat, maar wordt traditioneel onder de progressieve vleugel geplaatst. De Vuyst zelf breekt een lans om geen opdeling te maken tussen het klassiek en het sociaal liberalisme, aangezien de meritocratische principes van het liberalisme inherent een sociale component omvatten.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Mattias De Vuyst hield, samen met Guy Verhofstadt, Christophe Peeters en Carl Dedecker een strategische plaspauze in de Gemeenteraadszitting van januari 2020 waardoor hij niet kon stemmen voor de goedkeuring van de toekenning van extra subsidies voor religieuze festiviteiten[15][16].

Tijdens de turbulente interne verkiezingen van oktober 2019 van Open Vld Gent kon De Vuyst zich gunstig rangschikken voor het partijbestuur van Open Vld Gent[17]. Een minderheid van de verkiesbare lokale mandatarissen geraakte toen verkozen, wat sterk opmerkelijk was. Een absolute meerderheid van de verkozen bestuursleden was afkomstig uit Open Vld Gent - Zuid, 1 van de 7 lokale Gentse onderafdelingen van Open Vld Gent[18].

In de gemeenteraadszitting van 24 januari 2022 heeft de De Vuyst zich bewust niet uitgesproken over het hoofddoekenverbod. Hij deed dit door voor dit punt niet te stemmen. De Vuyst stelde dat 'hij niet in staat was een grondig oordeel te vellen over dit fundamentele ethische punt. Dit omdat hij op dat moment niet de academische kennis had zich ten gronde te kunnen uitspreken.' [19]