Mauerpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mauerpark

Het Mauerpark is een openbaar park in het Berlijnse stadsdeel Prenzlauer Berg. De benaming Mauerpark refereert aan zijn vroegere status als deel van de Berlijnse Muur. Het park ligt aan de grens van de vroegere Berlijnse districten Prenzlauer Berg en Wedding in West-Berlijn.

In de 19e en de 20e eeuw diende het gebied van het Mauerpark als locatie van het oude "Nordbahnhof", de zuidelijke terminus van de Pruisische noorderspoorlijn, geopend in 1877-78, die Berlijn verbond met Stralsund en de Oostzee. Kort nadien verloor het zijn rol van reizigerstation aan het nabijgelegen Stettiner Bahnhof maar bleef in gebruik als goederenstation. In 1950 kreeg het Stettiner Bahnhof de naam "Nordbahnhof", omwille van zijn rol in het Berlijnse openbaar vervoerssysteem. Het oude Nordbahnhof bleef bekend onder de naam Güterbahnhof Eberswalder Straße. Het station werd gesloten na de bouw van de Berlijnse Muur in 1961.

Bij de deling van Berlijn in 1945 werd het gebied van het oude Nordbahnhof van de Bernauer Straße tot de Kopenhagener Straße verdeeld tussen de Franse en de Sovjet-zones. Na de bouw van de Berlijnse Muur werd het een deel van de zwaar bewaakte "doodsstrook" met muren aan beide zijden. Na de Duitse hereniging werd het gebied omgevormd tot openbaar park.