Maurice Engelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maurice Engelen
Maurice Engelen in 2013
Algemene informatie
Geboren Herselt, 7 januari 1959
Geboorteplaats Herselt
Land Vlag van België België
Werk
Genre(s) Acid house, Techno
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in Lords of Acid
In deze formatie 1988-heden
Actief in Praga Khan
In deze formatie 1989-heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Maurice Joseph François Engelen (Herselt, 7 januari 1959) is een Belgische Artiest, vooral bekend van Praga Khan.

Hij begon zijn muziekcarrière als co-manager en co-eigenaar van het door Roland Beelen opgerichte platenlabel Antler-Subway Records. Het platenlabel richt zich naast new beat-genreop alternative indie bands, maar ook pop en rock artiesten. Met de groep Lords of Acid toerde hij tot in Japan en Amerika. Zijn grootste successen bereikte Engelen onder zijn pseudoniem Praga Khan, waar uiteindelijk een volledige groep uit groeide.

Naast zijn strikt muzikale projecten is Engelen ook geïnteresseerd in andere kunstvormen. Hij schrijft onder andere in opdracht van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen de muziek voor Not Strictly Rubens, mengt kunst met technologie in de theatertour Frame By Frame en creëerde filmmuziek voor onder andere Basic Instinct, Ben X, Sliver, mortal combat, Austin Powers, Strange days en Sucker Punch.

Eind 2008 was hij jurylid in X Factor op VTM. Hij is intensief betrokken bij de carrière van Tom Dice, een van de acts die hij in het televisieprogramma onder zijn hoede kreeg. Hij startte in 2009 het muziekplatform SonicAngel, samen met Bart Becks en toerde in 2010 in de VS met zijn band Lords of Acid.

Bekende projecten en bands waar Maurice Engelen bij betrokken was:

In 2019 kreeg hij van auteursrechtenvereniging Sabam de carrièreprijs Muze.[1]