Maurice Goetghebuer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maurice Goetghebuer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Maurice Emile Marie Goetghebuer
Geboren Gent, 1 maart 1876
Overleden Gent, 26 februari 1962
Geboorteland Vlag van België België
Standaardafkorting Goetghebuer
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Maurice Emile Marie Goetghebuer (Gent, 1 maart 1876 - aldaar, 26 februari 1962) was een Belgisch entomoloog. Hij concentreerde zich voornamelijk op Diptera (tweevleugeligen), vooral de Chironomidae (dansmuggen) en de Ceratopogonidae (knutten).

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon van de Gentse vrederechter Auguste Goetghebuer en volgde onderwijs aan het Sint-Barbaracollege in zijn geboortestad. Daarna studeerde hij verder aan de Rijksuniversiteit en behaalde er in 1901 het artsendiploma. Onmiddellijk daarna startte hij een huisartsenpraktijk.

Goetghebuer die steeds een grote interesse had voor de natuurwetenschappen, begon vanaf 1908 opzoekingswerk te verrichten in het laboratorium van de bioloog Victor Willem, die hij had leren kennen tijdens zijn universiteitsstudies. Willem leidde hem op en stimuleerde hem om zich te richten tot de studie van de muggen. Goetghebuer begon een eigen insectenverzameling in zijn woonst en trok in zijn vrije uren door het land. Hij werd al vlug een gewaardeerd expert van de Chironomidae (dansmuggen) en de Ceratopogonidae (knutten).

Tijdens zijn carrière beschreef hij ruim 600 nieuwe soorten in de twee families waarvan ongeveer 250 uit België, 200 uit Belgisch-Congo en de rest uit andere landen. Zijn verzameling telde ruim 19.000 insecten waarvan hij in 1951 het grootste deel schonk aan het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel. De rest ging naar het Museum voor Dierkunde te Gent.

Sinds 1909 was Goetghebuer lid van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Entomologie. Van 1928 tot 1930 was hij voorzitter van de vereniging.

Goetghebuer stierf op bijna 86-jarige leeftijd in zijn geboortestad Gent. De langpootmug Tipula (Emodotipula) goetghebuerana werd naar hem vernoemd.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Naast ruim 150 artikels, die hij tussen 1908 en 1955 publiceerde in binnen- en buitenlandse tijdschriften, schreef Goetghebuer de volgende werken:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Michel THIERY, Maurice Goetghebuer, in het Nationaal Biografisch Woordenboek, deel 15, kol. 297-299, Brussel, 1996
  • Albert COLLART, Maurice Goetghebuer, in de Biographie Nationale, deel 38, kol. 269-273, Brussel, 1973
  • Sergius G. KIRIAKOFF, In Memoriam: Dr. M. Goetghebuer, in: Bulletin et Annales de la société royale d'Entomologie de Belgique, jaargang 98, p. 240-247, 1962

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]