Maurice Sarrail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maurice Sarrail
Maurice-Paul-Emmanuel Sarrail
Geboren 6 april 1856
Carcassonne
Overleden 23 maart 1929
Parijs
Land/zijde Frankrijk
Onderdeel Landmacht
Rang Divisie generaal
Eenheid Franse leger
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Onderscheidingen Legioen van Eer, Legioen van Eer en Croix de Guerre 1914-1918

Maurice-Paul-Emmanuel Sarrail (Carcassonne, 6 april 1856Parijs, 23 maart 1929) was een Frans generaal in de Eerste Wereldoorlog.

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In 1914 was hij bevelhebber van het 3de Franse leger in de Ardennen, in het begin had hij succes maar naarmate de verliezen groter en de successen minder werden, greep Joseph Joffre, die hem persoonlijk niet mocht, de gelegenheid aan om hem te ontslaan. De politieke onrust die dit veroorzaakte leidde ertoe dat hij benoemd werd tot bevelhebber van het Franse leger in de Oriënt, dat in oktober 1915 werd uitgezonden naar Thessaloniki. In januari 1916 werd hij benoemd tot bevelhebber over de geallieerde troepen in de Macedonische campagne

Hier toonde Sarrail een alarmerende neiging zich in de politiek te mengen. Hij moedigde de Venizelisten aan om een staatsgreep tegen Koning Constantijn I van Griekenland te plegen. Zijn enige grote offensief eindigde in een mislukking, en alleen door zijn politieke contacten behield hij zijn functie. In december 1917 werd hij echter uit zijn functie ontheven door de nieuwe Franse premier, Georges Clemenceau. Hierna was de oorlog voor hem afgelopen.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Haythornthwaite, Philip J. (1994). The World War One Sourcebook. Arms and Armour Press, London. ISBN 1-85409-102-6

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]