Mauritiuskerk (Irnsum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mauritiuskerk
Rijksweg 184
Rijksweg 184
Plaats Irnsum (Jirnsum)
Gebouwd in 1877
Architectuur
Architect(en) J.R. Nijdam
Interieur
Orgel L. van Dam en Zonen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mauritiuskerk van Irnsum (Jirnsum) is een kerkgebouw in de gemeente Leeuwarden in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken]

De zaalkerk met vijfzijdige koorsluiting is gebouwd door architect aannemer J.R. Nijdam. De eerste steen werd gelegd op 19 mei 1877 door de kerkvoogden. De kerk is in eclectische vormen gebouwd en heeft een neogotische ingangspartij. In de half ingebouwde toren van drie geledingen met spits en frontalen hangt een door Gobel Moer gegoten luidklok uit 1488.

Het orgel uit 1869 is gebouwd door L. van Dam en Zonen met gebruik van pijpwerk van een orgel uit 1636 dat gemaakt werd door Anthony Verbeek en in 1704 in de voorganger van de kerk werd geplaatst. Toen in 2011 bleek dat het instrument achteruitging door onbruik, is het te koop aangeboden. In maart 2014 is het in gebruik genomen door de PKN-gemeente in de Laurentiuskerk van Zoeterwoude-Dorp.[1]

De kerk is in juni 2010 buiten gebruik gesteld en is te koop gezet. Per augustus 2016 staat het gebouw nog altijd te koop.[2][3]

De Jirnsumer Moeting[bewerken]

Tegenover de Mauritiuskerk staat het pelgrimsmonument 'De Jirnsumer Moeting' dat sinds 2010 het samenkomen van wegen van het Jabikspaad naar Hasselt symboliseert. Als onderdeel van de Europese Jacobswegen naar Santiago de Compostela.

Zie ook[bewerken]