Maurits Berger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maurits (M.S.) Berger (1964) is een Nederlands hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, publicist, rechtsgeleerde, Arabist en voormalig journalist.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Maurits Berger werd in 1964 geboren. Hij studeerde rechtsgeleerdheid en Arabisch aan de Universiteit Utrecht. Berger specialiseerde zich in de islamitische wetgeving en de politieke islam. In 2004 promoveerde hij op openbare orde en het islamitisch familierecht in Egypte aan de Universiteit van Amsterdam.[1] Hij begon zijn carrière als advocaat in Amsterdam. Vervolgens werkte hij als journalist en onderzoeker in Egypte en Syrië. Van 2003 tot 2008 was Berger werkzaam als senior onderzoeker aan het Instituut Clingendael. Sinds 2008 is Berger hoogleraar Islam in het Westen aan de Universiteit Leiden.

De Leidse leerstoel die Berger thans houdt werd in 2008 gefinancierd door een eenmalige gift van de sultan van Oman aan de Universiteit Leiden. Met de opbrengsten van deze gift betaalt de Universiteit het salaris van de hoogleraar die de leerstoel houdt.

In opiniestukken pleitte Maurits Berger er voor om islamitisch familierecht in Nederland op dezelfde manier te behandelen als katholiek of joods familierecht.[2] Ook pleit hij regelmatig voor een genuanceerde kijk op islam en moslims, wat hem bij bepaalde critici het verwijt oplevert de islam te vergoelijken.[3]

Enkele publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]