Maurits Sabbe (theoloog)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maurits Sabbe
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 18 augustus 1924
Geboorteplaats Tielt
Overlijdensdatum 15 juni 2004
Overlijdensplaats Leuven
Nationaliteit Vlag van België België
Werkzaamheden
Vakgebied theologie
Universiteit Katholieke Universiteit Leuven
Proefschrift De apologieën van Paulus te Jeruzalem en te Caesarea
Promotor Lucien Cerfaux
Bekende werken Maurits Sabbebibliotheek
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Maurits Sabbe (Tielt, 18 augustus 1924 - Leuven, 15 juni 2004) was een Vlaams rooms-katholiek geestelijke en theoloog.

Hij studeerde aan het grootseminarie van Brugge alwaar hij 4 maart 1950 tot priester werd gewijd. Aan de Katholieke Universiteit Leuven werd hij licentiaat in de filosofie en in de Bijbelse filologie. In 1953 werd doctor in de godgeleerdheid met het proefschrift De apologieën van Paulus te Jeruzalem en te Caesarea onder promotor Lucien Cerfaux. Datzelfde jaar werd hij benoemd tot professor exegese aan het grootseminarie van Brugge. In 1963 werd hij benoemd tot erekanunnik van de Sint-Salvatorskapittel in Brugge. In 1966 werd hij deeltijds benoemd aan het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen te Leuven.

In 1967 werd hij hoogleraar aan de faculteit theologie van de KU Leuven. Datzelfde jaar volgde hij Jozef Coppens op als presidentvan het Paus Adrianus VI-college. In 1968 richtte hij samen met Frans Neirynck de Vlaamse Bijbelstichting op. Hij was moderator van de studenten uit de licenties in de morele en religieuze wetenschappen. In 1970 werd hij gewoon hoogleraar. Hij was de drijvende kracht achter de oprichting van de bibliotheek van de faculteit Godgeleerdheid in 1974 in de Charles de Bériotstraat naast de Aula Pieter De Somer die in 2004 werd hernoemd tot Maurits Sabbebibliotheek.

Maurits Sabbe was ook de stichter van een beurzenfonds voor Nederlandstalige en Engelstalige studenten. Samen met Frans Neirynck bouwde hij ook een Engelstalige afdeling binnen de theologiefaculteit uit.

Op 1 oktober 1989 ging hij met emeritaat.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]