Mauritshuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het buitenverblijf van prins Maurits, zie Mauritshuis (Willemstad).
Mauritshuis
Mauritshuis in 2007
Mauritshuis in 2007
Opgericht 1822
Locatie Plein 29, Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Personen
Directeur Emilie Gordenker (1969)
Victor Moussault (zakelijk directeur)
Conservator Quentin Buvelot (hoofdconservator)[1]
Medewerkers 70 in vaste dienst (2015)[2]
Overig
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 17650
Architect Jacob van Campen
en Pieter Post
Gebouwd 1633 - 1644
Aantal bezoekers 500.000 (2015)[3]
Website mauritshuis.nl
Mauritshuis
Mauritshuis
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Mauritshuis huisvest het Koninklijk Kabinet van schilderijen en is een museum in Den Haag met voornamelijk schilderijen uit de Gouden Eeuw. Er hangen ook enkele topwerken uit de 18e eeuw. Het inmiddels geprivatiseerde en relatief kleine museum heeft een wereldberoemde verzameling van in totaal 800 schilderijen, die in het bijzondere interieur goed tot hun recht komen. De architectuur van het gebouw is vele malen nagevolgd. Het gebouw aan de Hofvijver is eigendom van de Staat (Rijksvastgoedbedrijf) en behoort tot de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Geschiedenis[bewerken]

Bioscoopjournaal uit 1951 over het Mauritshuis.

De opdrachtgever of bouwheer voor het Mauritshuis was graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, destijds gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië.[4] Dit stadspaleis is tussen 1633 en 1644 gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post in Hollands-classicistische bouwstijl. Het Mauritshuis moet niet verward worden met de Mauritstoren, gelegen aan de westzijde van het Binnenhof, die genoemd is naar Stadhouder Maurits van Oranje.

Het vierkante gebouw staat op een hoge sokkel. De gevel van het gebouw heeft een kroonlijst gedragen door Ionische zuilen met de bekende krul in het kapiteel. Het ingezwenkte dak en het gebruik van baksteen is typisch Hollands. Doordat het van natuursteen voorziene middengedeelte iets uitsteekt (een zogenoemde risaliet), lijkt het gebouw op een Romeinse tempel. Deze bouwstijl is vaak gebruikt door aanhangers van Renaissance-idealen.

Vanaf 1685 was het Mauritshuis een Hotel van Staat: hoge gasten van de Staten-Generaal van de Nederlanden werden er ondergebracht. In 1704 werd het Mauritshuis door brand zwaar beschadigd. Er werd een loterij georganiseerd om de herbouw te financieren. De herbouw werd voltooid in 1720. Op de begane grond is nog iets van de glorie van de gouden feestzaal te herkennen.

Grenadierspoort

De bouw[bewerken]

De bouw van het Mauritshuis duurde onder meer zo lang omdat Johan Maurits in 1636 voor een periode van ruim zeven jaar naar Brazilië ging en er dus geen haast was. Een ander probleem was de brug, die op de plaats van het huidige museum was. Deze mocht niet worden afgebroken voordat er een nieuwe brug was gebouwd met een nieuwe poort naar het Binnenhof, de huidige Grenadierspoort.
Architect Van Campen liet de bouw over aan Pieter Post.

Interieur[bewerken]

Tentoonstelling in het Mauritshuis, Polygoonjournaal uit 1966

Voordat Johan Maurits uit Brazilië terug kwam had hij al tropisch hout naar Nederland gestuurd voor het trappenhuis. Zelf nam hij nog allerlei kostbaarheden mee zoals huiden, Indiaanse wapens, koralen, opgezette dieren en schilderijen met Braziliaanse onderwerpen (slaven, planten, dorpen). Deze werden in de vestibule en het trappenhuis gehangen. Veel Braziliaanse kostbaarheden schonk hij aan andere vorsten. Familieportretten kwamen in de grote zaal aan de achterkant van het huis. In de hal op de eerste verdieping hing hij portretten van leden van andere koningshuizen.
Zijn slaapkamer en werkkamer waren op de eerste verdieping links. In zijn werkkamer hingen schilderijen over de moedige strijd tegen de Spanjaarden. In zijn slaapkamer stond een borstbeeld van zijn werkgever, de vorst van Brandenburg.

Kort nadat het Mauritshuis in 1644 was opgeleverd verhuisde Johan Maurits in 1647 naar Duitsland waar hij stadhouder van Kleef werd. Hij maakte daarna alleen gebruik van zijn Haagse stadspaleisje tijdens diplomatieke bezoeken.

Uitbreiding en restauratie[bewerken]

In 2007 maakte het museum bekend te willen uitbreiden. Hiertoe wilde het museum een deel van Sociëteit de Witte gaan gebruiken. Onder de Korte Vijverberg kon een verbinding tussen de twee gebouwen worden aangebracht.[5] Op 22 juni 2010 werd het voorlopig ontwerp hiervoor gepresenteerd door architect Hans van Heeswijk, in december van hetzelfde jaar was het definitief ontwerp klaar.[6] Naast de uitbreiding werd ook het hoofdgebouw gerestaureerd. Naar aanleiding van het bouwhistorisch onderzoek werden onder meer de kozijnen teruggebracht naar de 17de-eeuwse vorm. Begin 2012 startten de werkzaamheden aan het plein, in het tweede kwartaal van 2012 startte de renovatie van het Mauritshuis zelf. Op 2 april 2012 sloot het museum, de heropening vond plaats in juni 2014.[7][8] Een deel van de collectie was tijdens de verbouwing ondergebracht in het Gemeentemuseum van Den Haag.[9] Een ander deel van de collectie, met publieksattracties als Vermeers Meisje met de parel en het door Donna Tartts boek beroemd geworden Het puttertje van Fabritius, reisde rond de wereld. De tentoonstellingen in Tokio, Kobe, New York, San Francisco, Atlanta en Bologna werden door 2,2 miljoen personen bezocht. Volgens museumdirecteur Emilie Gordenker versterkte de wereldtour het internationale prestige van de collectie.[10]

Collectie[bewerken]

Toen het Franse leger in 1795 Nederland was binnengevallen werd de schilderijenverzameling van Stadhouder Willem V als oorlogsbuit naar Parijs overgebracht. Na de Napoleontische tijd werd het grootste deel van de verzameling teruggegeven aan Koning Willem I, die het overdroeg aan het Rijk. Aanvankelijk werd de collectie, net als voor 1795, ondergebracht in de Galerij naast de Gevangenpoort.[11] Als museum bestaat het Mauritshuis sinds 1822, toen nog Koninklijk Kabinet geheten. De eerste directeur was Johan Steengracht van Oostcapelle. Het museum begon met 200 schilderijen, een geschenk van koning Willem I.

Bekende werken in het Mauritshuis[bewerken]

Externe links[bewerken]