Maus Gatsonides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maus Gatsonides (1964)

Maurice (Maus) Gatsonides (Gombong, 14 februari 1911Heemstede, 29 november 1998) was een succesvol Nederlands autocoureur en uitvinder.

Gatsonides werd geboren op het eiland Java, in het toenmalig Nederlands-Indië, als zoon van Maurits Gatsonides en Leonora van der Spil. Zijn vader was assistent-resident op Java. Gatsonides volgde in Nederland de HBS, en wilde militair vlieger worden. Toen bij de keuring werd ontdekt dat hij een vingerkootje miste werd hij afgekeurd.[bron?] Na op Schiphol te hebben gewerkt begon hij een garagebedrijf te Heemstede. Dit ging failliet en in 1938 kwam hij in dienst bij Ford Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde hij houtgasgeneratoren die door Stork te Amsterdam werden gebouwd[bron?], en na de oorlog begon hij opnieuw een autobedrijf te Heemstede. Gatsonides ging nu ook auto's bouwen, aanvankelijk onder de naam Gatford, maar na protesten van Ford onder de naam Gatso. Hij bood vier modellen aan, waarvan er in totaal acht à tien stuks zijn vervaardigd. Slechts één exemplaar is echter bewaard gebleven, de op een Fiatchassis gebouwde Platje. In 1950 ging het autobedrijf opnieuw failliet. Gatsonides kwam nu in dienst bij Ford Engeland en werd fabrieksrallyrijder.

Gatso 1500 Sport, "Platje"

Hij won onder andere de Rally van Monte Carlo in 1953. Dit deed hij overigens op discutabele wijze. Bij rallyrijden is hulp van buitenaf niet toegestaan, maar toch stonden er langs de route mensen die "spontaan" water tegen zijn auto gooiden, om de remmen te koelen.[bron?] Ook won Gatsonides de Tulpenrallye.

Naast zijn race-successen is Gatsonides' naam ook verbonden aan de door hem ontworpen meter waarmee de snelheid van een rijdende auto kan worden bepaald, de gatsometer.

In 1950 publiceerde W.L. Brugsma onder de schuilnaam "Willem Leonard" een autosportboek over Gatsonides, getiteld Rallyes en Races: Gatsonides' avonturen, een uitgave van Holdert & Co. te Amsterdam. Het werd in 1994 opnieuw uitgegeven. Toen tijdens de jaren 90 Gatsonides en Toon Kortooms naast elkaar in het ziekenhuis lagen, besloten ze een boek te maken over het leven van Gatsonides. Dit verscheen in 1995.

Gatsonides overleed op 87-jarige leeftijd en werd gecremeerd in het crematorium Westerveld te Driehuis.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marcel Grauls "Snelheidsmaniak vindt flitspaal uit"
  • Willem Leonard Rallyes en Races: Gatsonides' avonturen (1950) (opnieuw uitgegeven 1994)
  • Piet Philippa en Rob Wiedenhoff Gatso: race zonder finish (1990)
  • Toon Kortooms Leven als de bliksem (1995) ISBN 9036415519