Mausoleum van Moulay Ismail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mausoleum van Moulay Ismail
Façade
Locatie
Locatie Meknes
Status en tijdlijn
Oorspr. functie mausoleum
Bouw gereed 1703
Architectuur
Bouwstijl Alaoui
tombe van Moulay Ismail
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het mausoleum van Moulay Ismail in Meknes is de laatste rustplaats van de roemruchte sultan Moulay Ismail. Hij ligt er samen met een van zijn vrouwen en twee van zijn zonen. Koning Mohammed V zorgde in de jaren 50 voor de restauratie van het complex, dat nog altijd een grote aantrekkingskracht heeft op gelovigen. Het is een van de weinige religieuze monumenten in Marokko die toegankelijk zijn voor niet-moslims.

Architectuur[bewerken | bron bewerken]

Ahmed Eddahbi voltooide het mausoleum in 1703, ruim voor de dood van de sultan. Het ligt vlak bij de tombe van Abderrahman el-Majdoub, een beroemde dichter en mysticus. Een grote poort met lofwerk en een luifel met groene dakpannen geeft toegang tot het complex. Direct achter de ingang ligt een grote, vierkante zaal, versierd met zelliges en stucwerk. In het midden staat een achthoekige fontein.

Een serie van drie sober versierde binnenhoven geeft toegang tot het graf. In het midden van het derde binnenhof, dat zowel aan de oost- als aan de westzijde wordt afgesloten door een arcade met drie hoefijzerbogen, bevindt zich een bassin voor de rituele reiniging. In de oostelijke muur van deze binnenplaats is een mihrab aangebracht.

Het eigenlijke heiligdom bestaat uit een rijk versierde, vierkante patio en een grafkamer. De galerijen van de patio worden ondersteund door zuilen die in groepen van drie bij elkaar staan. In het midden van de ruimte staat een marmeren fontein. In de grafkamer zijn de vier staande klokken te zien die Lodewijk XIV de sultan cadeau deed, nadat hij de hand van zijn dochter aan Moulay Ismail geweigerd had.

Afbeeldingen[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Mausoleum of Moulay Ismail van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.