Max Havelaar (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Max Havelaar
Alternatieve titel(s) Max Havelaar of De Koffieveilingen der Nederlandsche Handelsmaatschappij
Saïdjah en Adinda
Regie Fons Rademakers
Producent Fons Rademakers
Hiswara Darmaputera
Scenario Gerard Soeteman, vrij naar Multatuli
Hoofdrollen Peter Faber
Sacha Bulthuis
Rutger Hauer
Krijn ter Braak
Adendu Soesilaningrat
Montage Pieter Bergema
Cinematografie Jan de Bont
Première 1976
Genre Historisch drama
Speelduur 170 minuten
Taal Nederlands
Indonesisch
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Indonesië Indonesië
Budget ƒ 6.000.000
Aantal bezoekers 727.000 (Nederland)
Gewonnen prijzen Bodil - Beste Europese Film
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij is een Nederlands-Indonesische speelfilm uit 1976 van Fons Rademakers, naar de gelijknamige roman van Multatuli.

De hoofdrollen worden gespeeld door Peter Faber (Max Havelaar) en Sacha Bulthuis (Tine). Rutger Hauer, die de hoofdrol had willen spelen[1], vervult een bijrol als Duclari; Krijn ter Braak speelt de controleur Verbrugge en Adendu Soesilaningrat speelt de rol van inlandse regent. Het camerawerk is van Jan de Bont. Het scenario van Gerard Soeteman is gebaseerd op de roman, maar vooral aan het einde van de film krijgt de geschiedenis van Saïdjah en Adinda meer nadruk. Dharmaya W. Sarjana schreef een eerste scenario voor de film, onder de titel Saïdjah en Adinda.

De film is grotendeels in Indonesië gedraaid, aanvankelijk met steun van de Indonesische regering. De film werd echter tot 1987 door de Indonesische censuurcommissie verboden, omdat de positie van het Indonesische volk erin als ontoereikend werd geacht. Later eisten de Indonesische autoriteiten drie aanvullende scènes die het Indonesisch verzet beter in beeld brachten. Een reden voor het verbod kan ook geweest zijn dat het Soeharto-regime moeite had met de scènes over onderdrukking door een inlandse regent. Het einde van de film bevat enkele scènes met gewelddadig optreden door het KNIL.

In Nederland was de film met 727.000 bezoekers een succes. Ook in de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Spanje, Denemarken en andere Europese landen deed de film het goed. Max Havelaar won de speciale juryprijs op het filmfestival van Teheran, een ereprijs op het filmfestival van Napels, en de Deense "Bodil" voor de beste niet-Engelstalige film. De film werd in 2003 door A-Films en het Nederlands Filmmuseum op dvd uitgebracht, als onderdeel van een box met 11 Rademakers-films.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]