Max Théret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Max Théret (Parijs, 6 januari 1913 - Neuilly-sur-Seine, 24 februari 2009) was een Frans zakenman. Samen met André Essel was hij de oprichter van Fnac. Als jongeman was Théret een militante communist (trotskist) en ging hij tijdens de Spaanse Burgeroorlog de franquisten bestrijden.

Fnac[bewerken]

Het bedrijf werd in 1954 opgericht door de twee trotskisten Théret en Essel. Eerst had het bedrijf geen eigen winkels; het verkocht huishoudapparaten, textiel- en sportartikelen aan leden tegen kortingen van 10 tot 25%. Later kwamen er boeken, platen en fotografisch materiaal bij. In 1957 opende Fnac zijn eerste eigen winkel. De prijzenpolitiek van Fnac leidde ertoe dat in 1981 in Frankrijk de vaste boekenprijs wettelijk werd opgelegd.

Handel met voorkennis[bewerken]

In 1988 kwam Théret samen met Roger-Patrice Pelat in opspraak in het Pechiney-schandaal, wegens handel met voorkennis. Zij zouden aandelen van de maatschappij Triangle gekocht hebben nog vóór het publiek overnamebod door het genationaliseerde bedrijf Pechiney. In 1994 gaat hij tot bekentenissen over en wordt veroordeeld tot het betalen van een boete en twee jaar celstraf met uitstel.

Samen met Giancarlo Paretti poogde hij later Pathé te kopen. De Franse eerste minister Pierre Bérégovoy verhinderde dat toen door te verwijzen naar de problemen rond de publieke overname.

Externe link[bewerken]