Max van Weezel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Max van Weezel
Max van Weezel (r.) en Thijs Niemantsverdriet
Max van Weezel (r.) en Thijs Niemantsverdriet
Volledige naam Max Hans van Weezel
Geboren 9 juli 1951
Geboorteplaats Amsterdam
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep Journalist
Jaren actief 1976 - heden
Bekend van Met het Oog op Morgen, Argos
Portaal  Portaalicoon   Media

Max Hans van Weezel (Amsterdam, 9 juli 1951[1]) is een Nederlands journalist en politicoloog. In zijn huidige functie is hij politiek commentator bij Vrij Nederland.

Levensloop[bewerken]

Van Weezel is één van de twee zoons van Carry Blitz en Richard van Weezel. Hij deed in 1969 eindexamen op het Stedelijk Gymnasium Leiden en studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Van Weezel was actief in de ASVA, de Algemene Studentenvereniging Amsterdam, onder andere als secretaris onderwijs. Eind december 2018 maakt hij bekend dat hij ongeneeslijk ziek is en nog maar een paar maanden te leven heeft.[2]

Als journalist[bewerken]

Max van Weezel met Anet Bleich (1979)

Tussen 1972 en 1976 was hij lid van de CPN. Samen met zijn vrouw, de journaliste Anet Bleich, schreef hij het boek Ga dan zelf naar Siberië! (1978).

In 1976 begon hij als journalist bij Vrij Nederland. Hij schreef eerst de roddelrubriek ‘Het Wereldje’. In 1981 werd hij daar politiek redacteur. Hij bleef dat tot 1998; toen werd hij chef opiniepagina van dit weekblad. In 2000 werd hij adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland. In 2004 werd hij vast politiek commentator bij dit weekblad. Daarnaast was hij van 2007 tot 2011 voorzitter van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Hij won tweemaal de Anne Vondelingprijs, in 1983 met Joop van Tijn en in 1994 met Leonard Ornstein.

Sinds 1995 is Van Weezel te horen als presentator van het Radio 1-programma Met het Oog op Morgen. Ook presenteert hij Argos. Eerder presenteerde hij bij de VARA de radioprogramma's Spijkers met koppen met Jack Spijkerman en In de Rooie haan, bij de VPRO Het Gebouw en bij de NOS het journaal op Radio 1. Verder deed hij regelmatig tv-interviews op de zender Het Gesprek.

Familie[bewerken]

Van Weezel heeft een Joodse achtergrond. Hij is getrouwd met journaliste Anet Bleich. Samen hebben zij een dochter, Natascha van Weezel, die filmmaker en schrijver is.

Publicaties (selectie)[bewerken]

Externe links[bewerken]