Max von Gallwitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Max von Gallwitz
Von Gallwitz in 1915
Geboren 2 mei 1852
Breslau, Silezië, Koninkrijk Pruisen
Overleden 18 april 1937 (Op een leeftijd van 84 jaar)
Napels, Campanië, Koninkrijk Italië
Rustplaats Hauptfriedhof Freiburg, Freiburg im Breisgau, Stadtkreis, Baden-Württemberg, Duitsland[1]
Land/zijde Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Rijk
Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svgWeimarrepubliek
Onderdeel War Ensign of Germany (1903–1919).svg Deutsches Heer
Dienstjaren 1870-1918
Rang General der Artillerie
Bevel Duits Vijfde Leger (1916-1918)
Slagen/oorlogen Frans-Duitse Oorlog

Eerste Wereldoorlog

Onderscheidingen zie onderscheidingen
Ander werk Afgevaardigde in de Rijksdag als lid van de Duitse Nationale Volkspartij

Max Carl Wilhelm von Gallwitz (Breslau 2 mei 1852 - Napels 18 april 1937 ) was een Duitse generaal uit Breslau (nu Wroclaw) die tijdens de Eerste Wereldoorlog zowel aan het oostfront als het westfront diende.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Von Gallwitz ging de oorlog in als de Korpscommandant van het Garde-Reserve-Korps, actief aan het westelijke front. In augustus 1914 voerde hij het bevel om de Forten rond Namen in te nemen. Mede door de inzet van 90.000 man en de zwaarste artillerie, waaronder Skoda mortieren en Dikke Bertha houwitsers klaarde hij de klus, in enkele dagen na felle gevechten.

Hij werd bijna meteen daarna overgeplaatst naar het oostfront en trad toe bij het Duits Achtste Leger, onder leiding van generaal Paul von Hindenburg. In 1915 kreeg hij het bevel over de Armeegruppe Gallwitz (later deel van het Twaalfde Leger) en nam deel aan het succesvolle Gorlice-Tarnów-offensief aan de zijde van August von Mackensen, die de leiding had over het Elfde Leger. Tegen het einde van dit jaar werd von Gallwitz zelf gepromoveerd tot commandant van het Elfde Leger en versloeg samen met de Oostenrijk-Hongaren en de Bulgaren Servië tijdens de Servische Campagne.

In 1916 werd hij terug naar het westfront overgeplaatst, waar zijn legers, het Eerste en het Tweede deelnamen aan de Slag aan de Somme. In de periode 1916-1918 voerde hij het bevel over Vijfde Leger, ook aan het westfront, en ging de strijd aan met de Amerikanen toen zij hun offensief bij Saint-Mihiel lanceerden.

Na zijn ontslag bij het leger, diende von Gallwitz als afgevaardigde in de Rijksdag (1920-1924) voor de Duitse Nationale Volkspartij.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]