Maxillopoda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maxillopoda
Eenoogkreeftje (Copepoda)
Eenoogkreeftje (Copepoda)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse
Maxillopoda
Dahl, 1956
Afbeeldingen Maxillopoda op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Maxillopoda op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Maxillopoda vormen een klasse van de kreeftachtigen. De klasse werd wetenschappelijk beschreven in 1956, door Dahl. Roeipootkreeftjes (Copepoda) en Rankpotigen (Cirripedia) zijn de belangrijkste subklassen binnen deze grote, vormenrijke groep.

Kenmerken[bewerken]

Roeipootkreeftjes zijn over het algemeen vrij kleurloos. Het schaalloze lichaam en de kop vormen één geheel. Het eerste paar aanhangsels van het borststuk worden gebruikt bij het eten, de overige doen dienst als zwempoten en worden gebruikt voor de voortbeweging. Ze hebben geen samengestelde ogen. De meesten hebben een maximale lengte tot 5 mm, terwijl sommige parasitaire soorten 10 cm lang kunnen worden.

Rankpotigen daarentegen hebben een schaal van verkalkte plaatjes rondom het lichaam en 6 paar aanhangsels aan het borststuk.

Leefwijze[bewerken]

Mede door hun totale massa (enkele miljarden tonnen) zijn roeipootkreeftjes een belangrijke voedselbron voor andere zeedieren. De meeste rankpotigen zitten vastgehecht aan de bodem of aan drijfhout, al dan niet via een steel. De meeste zijn hermafrodiet, anderen weer van gescheiden geslacht. Eendenmossels vindt men vaak in grote aantallen aan de onderkant van schepen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Roeipootkreeftjes komen algemeen voor in alle grote oceanen, maar komen ook voor in zoete wateren, zoals bergmeren en warme bronnen. Rankpotigen daarentegen komen alleen voor in zoute wateren.

Taxonomie[bewerken]

De klasse is als volgt onderverdeeld:[1]