Maxime Prévot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maxime Prévot
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboortedatum 9 april 1978
Geboorteplaats Bergen
Regio Vlag Waals Gewest Wallonië
Land Vlag van België België
Partij cdH
Viceminister-president en Waals Minister van Openbare Werken, Gezondheid, Sociale Actie en Erfgoed
Aangetreden 22 juli 2014
Einde termijn 28 juli 2017
Regering Magnette
Voorganger Carlo Di Antonio (Openbare Werken en Erfgoed)
Éliane Tillieux (Gezondheid en Sociale Actie)
Opvolger Alda Greoli (Gezondheid en Sociale Actie)
Carlo Di Antonio (Openbare Werken)
René Collin (Erfgoed)
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Maxime Prévot (Bergen, 9 april 1978) is een Waals politicus voor het cdH.

Levensloop[bewerken]

Prévot werd beroepshalve accountant bij PricewaterhouseCoopers.

Hij trad toe tot het cdH en werd in 2004 de politieke directeur van deze partij onder het voorzitterschap van Joëlle Milquet. In 2006 werd hij voor het cdH gemeenteraadslid van Namen en onmiddellijk schepen van Sociale Cohesie, Huisvesting en Sport.

In juni 2007 werd Prévot verkozen tot lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de kieskring Namen en bleef dit tot in 2009, toen hij overstapte naar het Waals Parlement en naar het Parlement van de Franse Gemeenschap. In het Waals Parlement werd hij in 2009 de fractieleider van zijn partij.

In maart 2012 volgde hij Jacques Étienne, die op pensioen ging, op als burgemeester van Namen en was daarmee de jongste burgemeester in de geschiedenis van de stad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen die in oktober van hetzelfde jaar plaatsvonden, haalde het cdH een goed resultaat en kon Prévot burgemeester blijven. Hij combineert het burgemeesterschap met de bevoegdheden verbonden met Cultuur, Urbanisme en Financiën.

In 2014 werd Prévot met ongeveer 22.000 voorkeurstemmen herkozen in het Waals Parlement en in het Parlement van de Franse Gemeenschap. Op 13 juni 2014 werd hij de tijdelijke voorzitter van het Waals Parlement, tot hij op 22 juli 2014 minister van Openbare Werken, Volksgezondheid, Sociale Actie en Erfgoed werd in de Waalse Regering waarvan hij tevens de vice-minister-president van was.

In juli 2017 verliet hij de Waalse Regering om voltijds burgemeester van Namen te worden. Ook werd hij opnieuw parlementslid.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Patrick Dupriez
Voorzitter van het Waals Parlement
2014
Opvolger:
André Antoine