May Sarton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Eleonor Mary Sarton of kortweg May Sarton (Wondelgem (Gent), 3 mei 1912 - York, Maine 16 juli 1995) was een Amerikaans dichter, romanschrijver en autobiograaf. Zij werd geboren in België en kwam in 1916 met haar ouders naar de Verenigde Staten.

Drie jaar na haar geboorte verhuisde de familie Sarton naar Boston. Ze liep school in Cambridge, Massachusetts en volgde als tiener theaterlessen. Haar liefde voor de poëzie kreeg ze van haar lerares Agnes Hocking van de Shady Hill School in Cambridge mee.

Van 1937 tot 1960 was ze aangesteld als docent creatief schrijven aan het Wellesley College en poet in residence of gastdocent aan diverse hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten. Ze werd lid van de Poetry Society of America en een fellow van de American Academy of Arts and Science. Aan Sarton werden ook eredoctoraatstitels toegekend door meer dan een dozijn hogescholen en universiteiten. De thema's die zij in haar teksten behandelt zijn liefde en vriendschap, ziekte en het verouderingsproces, de dieren en de natuur, maar ook schilderijen en portretten. May Sarton schreef vijftien dichtbundels, negentien romans en dertien boekdelen met memoires en dagboeken. Zij overleed op 16 juli 1995 aan borstkanker in York, Maine.

Bibliografie[bewerken]

Gedichtenbundels[bewerken]

Romans[bewerken]

Non-fictie[bewerken]

Kinderboeken[bewerken]

Externe link[bewerken]