Maybellene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maybellene
Single van:
Chuck Berry
Van het album:
Rock, Rock, Rock
B-kant(en) Wee Wee Hours
Uitgebracht juli 1955
Soort drager Grammofoonplaat (7" op 45 toeren en 10" op 78 toeren)
Opname 21 mei 1955 bij Chess Records, Chicago
Genre Rock-'n-roll
Duur 02:22
Label Chess Records
Schrijver(s) Chuck Berry
Producent(en) Leonard Chess
Phil Chess
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Chuck Berry
-   1955
Maybellene
  1955
Thirty Days
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Maybellene is een rock-'n-rollnummer van Chuck Berry uit 1955. Het nummer vertelt een verhaal over een hot-rodrace en romantiek. Dit waren onderwerpen die Amerikaanse tieners in de jaren vijftig aanspraken. Ook Berry's gitaarspel zorgde ervoor dat dit op nummer 4 kwam in de Billboard Hot 100. Chuck Berry was hiermee de eerste Afro-Amerikaan die in de top 10 van de Amerikaanse hitlijst kwam.

Het nummer, dat een bluesschema gebruikt, wordt beschouwd als een van de eerste rock-'n-rollnummers. Het muziektijdschrift Rolling Stone schreef erover: "Rock & roll guitar starts here" (Rock-'n-rollgitaar begint hier).[1] In hun lijst van "The 500 Greatest Songs of All Time" uit 2003 stond dit nummer op 18.[2] Op de B-kant stond het nummer Wee Wee Hours, een bluesnummer. Het was Berry's debuutsingle. Het nummer verscheen ook op zijn debuutalbum, Rock, Rock, Rock. Berry's versie ging ruim een miljoen keer over de toonbank.

Bij AllMusic zijn 70 covers bekend, onder meer van Elvis Presley, Carl Perkins, Bubba Sparks, Johnny Rivers, Chubby Checker en Simon & Garfunkel in een medley.