Mechelen (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mechelen
Mechele
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Mechelen (Nederland)
Mechelen (Nederland)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Inwoners (2015) 1840 [1]
Overig
Postcode 6280-6281
Netnummer 043
Detailkaart
Ligging in de gemeente Gulpen-Wittem
Ligging in de gemeente Gulpen-Wittem
Foto's
De dorpskern van Mechelen
De dorpskern van Mechelen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Mechelen (Limburgs: Mechele) is een dorp in Zuid-Limburg. Het maakt deel uit van de gemeente Gulpen-Wittem. In 2015 telden Mechelen en omgeving ongeveer 1840 inwoners.

Het dorp omvat vanouds de buurtschappen Bissen, Bommerig, Broek, Dal, Elzet, Helle, Hilleshagen, Höfke, Hurpesch, Kleeberg, Kosberg, Overgeul en Schweiberg.

Naamsherkomst[bewerken]

In 1133 komt de naam de Mechluns voor, in de 14e eeuw Mechlen, in 1842 Mechelen en zou afkomstig zijn van het Germaanse *magalunas wat betekent "bij de grote, machtige plaats" en genoemd naar het Malensbos (deel van de huidige Vijlenerbossen).[2]

Geschiedenis[bewerken]

Mechelen is ontstaan als nederzetting rond een landgoed van de graven van Limburg, op de plaats waar de Mechelderbeek in de Geul vloeit.

Tot en met 1998 was Mechelen de hoofdplaats van de toenmalige gemeente Wittem.

Samen met de nabijgelegen dorpen Epen en Wahlwiller behoort Mechelen tot de enige Nederlandse plaatsen die ooit tot het Hertogdom Limburg hebben behoord.).[3]

Geografie[bewerken]

Mechelen ligt in het dal van Geul, oostelijk van de plaats waar de Lombergbeek (of Mechelderbeek) uitmondt in de Geul. Door het dorp stroomt deels langs de Hoofdstraat de Lombergbeek.

Ten westen van Mechelen rijst het Plateau van Crapoel op met daarop de bossen Schweibergerbos, Dunnenbos en Wagelerbos. In zuidoosten liggen op het Plateau van Vijlen de Vijlenerbossen.

Bezienswaardig[bewerken]

Enkele markante gebouwen zijn:

  • De Heerenhof, een statig vakwerkhuis, waarvan de oorsprong uit de twaalfde eeuw dateert. Het was bezit van de graven van Limburg. Het huidige gebouw dateert uit 1825. De Heerenhof wordt tegenwoordig gebruikt als zorgcentrum.
  • In het Panhuis was een dwangbrouwerij gevestigd. Dit is een plaats waar de overheid verplichtte dat het bier gebrouwen werd.
  • De Bovenste Molen, een watermolen op de Mechel.
  • In Mechelen en in nabijgelegen buurtschappen staan veel vakwerkhuizen. In een van die buurtschappen staat het rijksmonument Emmaus.
  • De Sint-Jan de Doperkerk uit 1810-1811 op een kerkheuvel als plaatsvervanger van een oudere kerk.
  • Hoeskamercafé 't Pintje. In dit antieke gebouwtje was in 1830 reeds een zogenaamd huiskamercafé gevestigd. Op het oude uithangbord staat het jaartal 1882. In een ver verleden werd het pand al "A Ge Pintje" (Aan het Pintje) genoemd.

In 1912 waren in het gebouw zelfs twéé cafeetjes ondergebracht. Ook is er ooit een restaurant achter het café geweest en werd in de kelderruimtes dagelijks vers brood gebakken. Onder het café, de huidige bierkelder heeft ook dienstgedaan als koeienstal.

Afkomstig uit Mechelen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]