Medaille voor de Gewapende Strijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Medaille voor de Gewapende Strijd Sovjet-Unie.jpg

De Medaille voor de Gewapende Strijd (Russisch: "Медаль За боевые заслуги", Medal Za boevije zasloegi), was een onderscheiding van de Sovjet-Unie. De medaille werd op 17 oktober 1938 door het Presidium van de Opperste Sovjet ingesteld[1].

De eerste medailles werden aan een korte zilveren beugel en een kort stukje rood lint gedragen.

Deze militaire onderscheiding werd verleend voor "gevechtsacties die resulteerden in een militair succes, voor het dapper verdedigen van de grenzen en voor succesvolle militaire en politieke training". In strijd met de bedoelingen werd de medaille ook vaak voor een tienjarig jubileum uitgereikt. De medaille werd 5.210.078 maal verleend.

De opvolgerstaat van de Sovjet-Unie, de Russische Federatie heeft de medaille niet overgenomen. Men mag de medaille nog wel dragen.

Men draagt de ronde 31 millimeter hoge zilverkleurige medaille aan een vijfhoekig grijs lint met gele bies op de linkerborst. Op de voorzijde is boven een gekruist geweer en een zwaard de Russische tekst "За боевые Заслуги" ingeslagen. Daarboven staat "CCCP" in rood ingevulde ingeslagen letters. Op de keerzijde staat een ingeslagen serienummer.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Onderscheidingen in het Keizerrijk Rusland, de Sovjet-Unie en de Russische Federatie

Orde van Sint-Andreas de Eerstgeroepene · Orde van de Heilige Catharina · Sint-Jorisorde · Orde van Sint-Anna · Alexander Nevski-orde · Orde van de Witte Adelaar (Polen) · Orde van Sint-Stanislaus · Orde van Sint-Vladimir · Herdenkingsdecoratie voor het 300-jarige bestaan van de Romanov-dynastie · Orde van het Rode Kruis voor Vrouwen en Meisjes · Soevereine Militaire Hospitaalorde van Sint-Jan van Jeruzalem en Malta in Rusland · Held van de Arbeid (1922) · Orde van de Rode Vlag van de Arbeid · Leninorde · Leninprijs · Held van de Sovjet-Unie · Gouden Ster · Orde van de Oktoberrevolutie · Ereteken van de Sovjet-Unie · Orde van de Glorie van de Arbeid · Orde van de Rode Banier · Held van de Socialistische Arbeid · Moeder-Heldin . Heldenstad · Master of Sports · Orde van de Vriendschap · Orde van de Patriottische Oorlog · Orde van de Eer · Orde van de Glorie · Orde van Maritieme Verdienste · Orde van Militaire Verdienste · Orde voor Dapperheid · Orde van Nachimov · Orde van Koetoezov · Orde van Oesjakov · Orde van Soevorov · Orde van Bogdan Chmelnitski · Orde van de Rode Ster · Orde van Zjoekov · Orde van Verdienste voor het Vaderland · Held van de Russische Federatie · Held van de Arbeid (2013) · Piloot-Kosmonaut van de Russische Federatie · Geëerd Militair Piloot van de Russische Federatie · Orde van de Apostel Sint-Andreas Protocletos · Orde van Sint-Catharina de Grote Martelares · Orde van de Heilige Aartsengel Michaël · Onderscheidingskruis van de Heilige Apostelgelijke Vorstin Olga · Orde van Sint-Nicolaas de Wonderdoener

Zie ook: Ridderorden in Rusland · Orden van de Soevereine Sovjet-Republieken · Orden van de Sovjet-Unie · Onderscheidingen van de Russische Federatie · Socialistische orden · Medailles van de Sovjet-Unie