Naar inhoud springen

Medaille voor de verdedigers van het vrije Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Medaille voor de verdedigers van het vrije Rusland, (Russisch: Медаль "Защитнику свободной России"), is een onderscheiding van de Russische Federatie. De ronde zilveren medaille werd op 2 juli 1992 ingesteld. Het is een medaille voor Russen, die tijdens de mislukte Augustusstaatsgreep in Moskou van 19 tot 21 juni 1991 de democratie verdedigden. In het bijzonder voor de verdedigers van het Witte Huis (de zetel van het parlement van de Russische Federatie binnen de Sovjet-Unie) in Moskou.

Tijdens de staatsgreep zijn doden gevallen onder de verdedigers van wat een bolwerk tegen de reactionaire putschisten uit KGB, partij en leger werd.

De medaille werd later ook aan personen verleend die zich verdienstelijk hadden gemaakt voor de democratisering van Rusland, economische en politieke hervormingen, de versterking van het Russische staatsverband en het oplossen van problemen.

Men draagt de ronde 34 millimeter hoge zilverkleurige medaille aan een vijfhoekig lint op de linkerborst. Op de voorzijde is een kruis met Sint-Joris en de draak afgebeeld. Op de keerzijde staat het Witte Huis achter een barricade afgebeeld. Er is ook ruimte voor de vermelding "Защитнику свободной России" en een serienummer.