Media Markt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Media Markt
Media Markt in Weiterstadt (D)
Media Markt in Weiterstadt (D)
Eigendom Private onderneming
Motto of slagzin Ik ben toch niet gek!
Oprichting 1979
Oprichter(s) Leopold Stiefel
Walter Gunz
Erich Kellerhals
Helga Kellerhals
Hoofdkantoor Ingolstadt (D)
Werknemers 65.000 (2013/2014) [1]
Producten Elektronica
Omzet € 21 mld (2013/2014) [1]
Website www.mediamarkt.nl
www.mediamarkt.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Media Markt is een Duitse winkelketen die gespecialiseerd is in consumentenelektronica.

Het bedrijf is in 1979 in München opgericht door Erich en Helga Kellerhals, Leopold Stiefel en Walter Gunz. In 1993 nam Media Markt concurrent Saturn over en werd de Media-Saturn Holding opgericht. In 1996 had METRO Group 70% van de aandelen verworven van de MediaSaturn Holding. Al in 1988 had Kaufhof, thans onderdeel van de METRO Group, 54% van de aandelen in handen.

De leiding van Media Markt is grotendeels gedecentraliseerd. Per land bestaat een Media Markt-holding en iedere vestiging is een zelfstandig opererende onderneming met een eigen rechtspersoon. Elke vestiging geeft een eigen reclamefolder uit, maar de vestigingen gezamenlijk geven ook een folder uit.

Media Markt is actief in België, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland. Media Markt heeft in deze landen meer dan 500 vestigingen (2008), waaronder 50 in Nederland en 24 in België.

In 2006 werd ook de formule van het zustermerk van Media Markt, Saturn, gelanceerd in Nederland; in 2007 in België. Eind 2013 werden alle vestigingen van Saturn in België omgevormd tot Media Markt-vestigingen. Enkel de vestiging op de Antwerpse Meir werd gesloten. In 2014 werden ook de Saturn vestigingen in Nederland omgebouwd tot Media Markt-vestigingen.

Vestigingen[bewerken]

De vestiging Rotterdam Centrum is Nederlands grootste Media Markt qua vloeroppervlakte. Media Markt Amsterdam en die in Rotterdam zijn in Nederland de grootste winkels qua omzet. De grootste vestiging bevindt zich in München. Deze vestiging is circa 10.000 m² groot en bevindt zich in het Das Einstein-winkelcentrum.

Marketing[bewerken]

Een stellage met objectieven voor fotocamera's in de Media Markt van Amsterdam.

Doorgaans wordt met een select aantal aanbiedingen geadverteerd, waarbij de meeste product-categorieën gedekt worden. Tegelijkertijd is het reguliere assortiment geprijsd op de gemiddelde marktprijs. Veel vestigingen kennen wachtrijen vergelijkbaar met een supermarkt, ongebruikelijk voor een elektronicawinkel.

In 2006 bleek uit een onderzoek van de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat Media Markt niet zo goedkoop is als het lijkt. Volgens het onderzoek gebruikt Media Markt slimme marketingstrategieën om een goedkoop imago te creëren, terwijl 70 procent van het aanbod duurder is dan bij de concurrentie. [2][3]

In het nieuws[bewerken]

In september 2007 werd bekend dat Media Markt, evenals een aantal andere elektronicawinkels, ingeleverde en herstelde producten als nieuw had verkocht. De praktijken werden aan het licht gebracht in het Belgische Radio 1-programma Peeters & Pichal. Een fotograaf ontdekte dat met zijn bij Media Markt als nieuw gekochte toestel al duizenden foto's waren gemaakt. Een woordvoerster van het bedrijf gaf in Peeters & Pichal aanvankelijk toe dat Media Markt gebruikte producten als nieuw te koop aanbood, maar verklaarde tevens dat de praktijk wettig zou zijn. In een latere reactie liet het bedrijf weten dat er menselijke fouten waren gemaakt en kondigde het bedrijf aan maatregelen te zullen nemen om herhaling te voorkomen.[4]

Externe links[bewerken]