Mediafranchise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een mediafranchise is het geheel van intellectuele eigendom omtrent de personages, omgevingen en handelsmerken uit een origineel werk uit de media, zoals een film, een literair werk, een televisieserie of een computerspel. De term wordt in praktijk vooral gebruikt voor fictie, en slaat dan op een gehele serie van werken uit dezelfde of meerdere media, met in al deze werken dezelfde personages en omgevingen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Mediafranchises ontstaan meestal wanneer een werk van een bepaald medium wordt overgezet naar andere media. Literaire werken worden bijvoorbeeld vaak verfilmd, zoals Sherlock Holmes, Miss Marple en andere populaire detectives. Televisieseries worden soms verwerkt tot speelfilms, of films krijgen een vervolg in de vorm van een televisieserie. Ook verschijnen er vaak boeken gebaseerd op bekende films en tv-series, zoals Star Trek, Doctor Who en Star Wars.

Sommige mediafranchises ontstaan incidenteel, zoals de Ma en Pa Kettle-reeks van films. Vaak zijn producers aanvankelijk niet van plan om meerdere werken te maken, maar doen dit later toch wanneer het idee een succes blijkt. Andere mediafranchises zijn wel gepland, zoals Harry Potter, Star Wars, James Bond en Indiana Jones. Langlopende mediafranchises waren veelvoorkomend in het studiotijdperk, toen Hollywoodstudio's acteurs en regisseurs contracten lieten tekenen voor meerdere films.

Non-fictie[bewerken | brontekst bewerken]

Non-fictie mediafranchises zijn bijvoorbeeld de Voor Dummies en The Complete Idiot's Guide to naslagwerken. Een langlopend voorbeeld van een non-fictie mediafranchise is Playboy Enterprises, dat begon als een tijdschrift maar nu ook onder andere een modellenbureau, meerdere televisieseries en een tv-zender bevat.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]