Medisch Centrum Leeuwarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Medisch Centrum Leeuwarden
Het centrum in 2018
Plaats Leeuwarden
Land Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 48′ OL
Basisgegevens
Gesticht in 1982
Website www.mcl.nl
Kenmerken
Type topklinisch ziekenhuis
Bedden 653
Detailkaart
Medisch Centrum Leeuwarden (Leeuwarden)
Medisch Centrum Leeuwarden
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een ziekenhuis in Leeuwarden.

Het MCL ligt in het zuiden van Leeuwarden en heeft 653 bedden. Het is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland. Het MCL heeft een regionale functie voor de provincie Friesland. Het ziekenhuis beschikt over vrijwel alle gebruikelijke specialismen en heeft daarnaast enkele bijzondere specialismen en centra, zoals het Hartcentrum Friesland, het Spatadercentrum Friesland en het Centrum voor Obesitas Nederland. Het MCL was in 2004 een van de allereerste ziekenhuizen in Nederland met speciaal ingerichte operatiekamers voor minimaal invasieve chirurgie, de zogenaamde endosuites. Het MCL verzorgt in samenwerking met het UMCG opleidingen tot medisch specialist. Het MCL behoort tot de STZ-ziekenhuizen en heeft een eigen wetenschappelijk en opleidingsinstituut, de MCL Academie.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het MCL Harlingen, het vroegere Ziekenhuis Oranjeoord, is ook onderdeel van het MCL. Dit ziekenhuis kon alleen blijven bestaan als het zou fuseren. Op deze locatie vinden met name poliklinische spreekuren en onderzoeken en behandelingen in dagbehandeling plaats. Tot het MCL behoort ook dialysecentrum Súdhaghe in Heerenveen.

Het MCL is in 1982 ontstaan uit drie Leeuwarder ziekenhuizen:

In 1987 en 2004 zijn respectievelijk het MCL-Midden en het MCL-Noord gesloten. De naam MCL-Zuid werd in 2004 gewijzigd in MCL.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]