Medisch Centrum Leeuwarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een ziekenhuis in Leeuwarden.

Het MCL ligt in het zuiden van Leeuwarden en heeft 700 bedden. Het is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland. Het MCL heeft een regionale functie voor de provincie Fryslân. Het ziekenhuis beschikt over vrijwel alle gebruikelijke specialismen en heeft daarnaast enkele bijzondere specialismen en centra, zoals het Hartcentrum Friesland, het Spatadercentrum Friesland en het Centrum voor Obesitas Nederland. Het MCL was in 2004 één van de allereerste ziekenhuizen in Nederland met speciaal ingerichte operatiekamers voor minimaal invasieve chirurgie, de zogenaamde endosuites. Het MCL is lid van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ), en verzorgt in samenwerking met het UMCG opleidingen tot medisch specialist. Het MCL heeft een eigen opleidingsinstituut, het Auletius Instituut.

MCL panorama exterieur

Locaties[bewerken]

MCL Harlingen, het vroegere Ziekenhuis Oranjeoord, is ook onderdeel van het MCL. Dit ziekenhuis kon alleen blijven bestaan als het zou fuseren. Op deze locatie vinden met name poliklinische spreekuren en onderzoeken en behandelingen in dagbehandeling plaats. Tot het MCL behoren ook dialysecentrum Súdhaghe in Heerenveen en dialysecentrum Meckama State in Kollum.

Het MCL is in 1982 ontstaan uit drie Leeuwarder ziekenhuizen:

In 1987 en 2004 zijn respectievelijk het MCL-Midden en het MCL-Noord gesloten. De naam MCL-Zuid werd in 2004 gewijzigd in MCL.

Externe links[bewerken]