Mediterrane woelmuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mediterrane woelmuis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Microtus guentheri.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Cricetidae (Woelmuisachtigen)
Geslacht:Microtus
Soort
Microtus guentheri
(Danford & Alston, 1880)
Afbeeldingen Mediterrane woelmuis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mediterrane woelmuis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De mediterrane woelmuis, Levantijnse woelmuis of mediterrane veldmuis (Microtus guentheri) is een soort woelmuis, die enkel voorkomt in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Kenmerken[bewerken]

De mediterrane woelmuis heeft een donkerbruine vacht, met een grijswitte buikzijde. De korte staart en achterpoten zijn lichter gekleurd dan de rest van het lichaam. De staart is tweekleurig, bleekbruin op de bovenzijde, vuilwit op de onderzijde. De achterpoten zijn bijna wit van kleur. De mediterrane woelmuis is 100 tot 154 millimeter lang en 32 tot 68 gram zwaar. De staart is 20 tot 29 millimeter lang.

Leefwijze[bewerken]

Het is voornamelijk een nachtdier, die overdag verblijft in zijn gangenstelsel. Het gangenstelsel kent drie tot acht gangen en meerdere kamers, waaronder een nestkamer en één à twee voorraadkamers. Mediterrane woelmuizen leven in familiegroepjes van vier tot zes dieren. Het nest wordt gemaakt van zacht hooi. De gangen liggen niet diep onder de grond, tot op twintig centimeter diep. De mediterrane woelmuis voedt zich met gras, wortelen, jonge scheuten, bessen en zaden.

Voortplanting[bewerken]

Ook de mediterrane woelmuis kent bevolkingsexplosies. Na een draagtijd van 18 tot 23 dagen worden één tot acht jongen geboren. Jonge dieren eten voor het eerst vast voedsel na vijftien dagen. Na twintig dagen zijn ze geslachtsrijp en na vijf weken zijn ze zelfstandig. Ze worden tot twee jaar oud.

Verspreiding[bewerken]

De mediterrane woelmuis komt voor van Bulgarije, Macedonië, Servië en Montenegro en Griekenland via Turkije tot Israël, Libanon en Syrië. Hij komt voor in graslanden, waaronder ook landbouwgebieden.