Mediterranean Shipping Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mediterranean Shipping Company S.A.
MSC Barcelona, een containerschip uit 2011
MSC Barcelona, een containerschip uit 2011
Oprichting 1970
Oprichter(s) Gianluigi Aponte
Sleutelfiguren Gianluigi Aponte, CEO
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hoofdkantoor Genève, Zwitserland
Werknemers 26.000 (2016)
Sector rederij
Website http://www.mscgva.ch/
Portaal  Portaalicoon   Economie
MSC-containerschepen worden gelost in Bremerhaven
MSC Beatrice uit 2009 (14.000 TEU)
MSC Daniela uit 2008 (14.000 TEU)
MSC Oscar in de haven van Rotterdam (19.224 TEU)

Mediterranean Shipping Company S.A. (MSC) is een internationale rederij die gespecialiseerd is in containertransport. Het Italiaanse bedrijf is in 1970 opgericht en is niet beursgenoteerd. MSC is het op een na grootste bedrijf op het gebied van containertransport over water, enkel voorafgegaan door APM - Mærsk.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

MSC is een containerrederij met 490 schepen die een capaciteit hebben van 3,1 miljoen TEU in totaal.[1] Het bedrijf maakte verder gebruik van een netwerk van kantoren in 155 landen. Het maakt onderdeel uit van de MSC Group, die verder actief is in de cruisevaart en logistiek waaronder containerterminals. Het telt meer dan 70.000 medewerkers.

In 2014 sloten de Deense APM - Mærsk en MSC een 10-jarige samenwerkingsovereenkomst waarbij zij gebruik gaan maken van elkaars schepen.[2] De samenwerking, bekend onder de naam 2M, moet leiden tot een betere benutting van de capaciteit en aanzienlijk lagere kosten. Er waren eerder plannen dat ook het Franse CMA CGM mee zou doen, maar dit stuitte op mededingingsbezwaren.[2] De twee reders delen alleen scheepsruimte op routes tussen Europa, Azië en Amerika.[2] Beide bedrijven blijven volledig eigenaar van hun eigen schepen en voeren ook zelfstandig onderhandelingen met hun klanten. De overeenkomst heeft betrekking op 185 schepen met een gezamenlijke capaciteit van 2,1 miljoen TEU. Mærsk levert iets meer dan de helft van de totale capaciteit.[2]

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

MSC heeft honderden schepen al dan niet in eigendom. Alle namen van schepen door de rederij uitgebaat beginnen met "MSC", gevolgd door een vrouwennaam, in geval van eigen schepen, (uitgezonderd MSC Don Giovanni en MSC Diego) in geval van gecharterde schepen zijn het geen vrouwennamen. MSC nam in 2016 en 2017 zes nieuwe schepen in gebruik, elk met een capaciteit van 19.437 TEU. Hieronder staan enkele noemenswaardige schepen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

MSC is in 1970 ontstaan als bedrijf van de kapitein Gianluigi Aponte met 1 schip, waarmee werd gehandeld tussen Afrika en Sorrento. Het bedrijf is sindsdien gegroeid van een bedrijf met 1 schip tot een multinational die tot de grootste containertransportbedrijven van de wereld behoort. In 1987 is er een divisie opgericht die cruiselijnen exploiteert, MSC Crociere. MSC heeft haar hoofdkwartier in het Zwitserse Genève en de belangrijkste haven waar vanuit het bedrijf opereert is de haven van Antwerpen.

Incident met afvallende containers[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie MSC Zoe (schip, 2015) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 heeft het containerschip MSC Zoe in zware storm honderden containers verloren in de Noordzee. Omdat sommige daarvan gevaarlijke stoffen bevatten, zijn er zorgen over het ecosysteem.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]