Meensel-Kiezegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meensel-Kiezegem
Deelgemeente in België Vlag van België
Meensel-Kiezegem (België (hoofdbetekenis))
Meensel-Kiezegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Tielt-Winge
Fusie 1977
Coördinaten 50° 54′ NB, 4° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,52 km²
Inwoners (01/01/2007) 1.212
(186 inw./km²)
Overig
Postcode 3391
Netnummer 016
NIS-code 24135(B)
Oude NIS-code 24067
Detailkaart
Meensel-Kiezegem (Vlaams-Brabant)
Meensel-Kiezegem
Portaal  Portaalicoon   België

Meensel-Kiezegem is een plaats en deelgemeente van de gemeente Tielt-Winge in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Meensel-Kiezegem heeft een oppervlakte van 6,52 km² en telde in 2007 1212 inwoners. De deelgemeente bestaat uit Kiezegem in het westen en Meensel in het oosten.

Geschiedenis[bewerken]

Op het eind van het Ancien Régime werden Meensel en Kiezegem beide een gemeente. In 1824 werden de twee gemeenten opgeheven en verenigd in Meensel-Kiezegem.

Oorlogsdrama[1][bewerken]

Eén op drie inwoners uit het dorp overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. De meesten werden vermoord in de nadagen van de oorlog.

Tot midden 1944 bleef het vrij rustig in het dorp. Op 30 juli 1944 ontmoette Gaston Merckx, een collaborateur, lid van de Zwarte Brigade, de paramilitaire arm van het VNV, op weg naar de kermis van Attenrode, drie onbekend gebleven verzetslui. Bij het daaropvolgende vuurgevecht werd Gaston Merckx neergeschoten. Op 1 augustus vermoordden collaborateurs drie inwoners van Meensel. Deze actie was reeds voor de aanslag op Merckx gepland. Als wraak voor de aanslag op Gaston Merckx omsingelden op 11 augustus in de vroege ochtend 300 man van de Algemeene-SS Vlaanderen, DeVlag, de Vlaamse Wacht, enzovoorts met enkele leden van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) het dorp. Alle huizen werden doorzocht. De bewoners werden naar de school gevoerd voor ondervraging, waarbij velen gefolterd werden door leden van de Vlaamse SS. Alle mannelijke inwoners werden gevangengenomen en velen werden afgevoerd naar de kampen in Duitsland, het gros van de slachtoffers naar het kamp van Neuengamme, waar 76 omkwamen. De meeste weggevoerden hadden niets met het verzet te maken. Op 11 augustus kwam zelfs één inwoner om het leven door verbranding. Twee broers van Gaston Merckx namen deel aan de razzia, en speelden een belangrijke rol in de selectie van de slachtoffers. Hoewel ze gemaskerd waren werden ze toch herkend.

Na de bevrijding werd de hoeve van de familie Merckx in brand gestoken. Leden van de familie werden tot gevangenisstraffen veroordeeld. In augustus 1945 vermoedde een teruggekeerde overlevende van de kampen dat een broer van Gaston Merckx op een welbepaalde hoeve verborgen was. Een commando van ex-weerstanders overviel bij nacht de hoeve. De boer, die geen collaborateur was, werd daarbij om onduidelijke reden neergeschoten. De hoeve werd in brand gestoken om de verborgen collaborateur te dwingen zijn schuilplaats te verlaten. Buiten de boer was er echter niemand aanwezig op de hoeve.

Geografie[bewerken]

Meensel-Kiezegem is gelegen in het Hageland en de bodem bestaat uit zandleem. Ongeveer 8% is bebost. Er is nog akkerbouw, vee- en fruitteelt.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Sint-Matteuskerk, Meensel
Sint-Pieterskerk, Kiezegem

Politiek[bewerken]

Meensel-Kiezegem had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1976. Burgemeesters waren:

Geboren in Meensel-Kiezegem[bewerken]