Meerweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N861
Meerweg
Meerweg
Land Nederland
Provincie Groningen
Lengte 2,5 km
N861 op autosnelwegen.net
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Rotonde Paterswolde
Toerit naar snelweg 38 Groningen, Assen A28E232
van/naar Haren

De Meerweg, voorheen provinciale weg 861, is een straat in de gemeente Groningen. De weg is na de aanleg van rijksweg 28 opgedeeld in twee (niet aansluitende) delen. Het deel ten westen van de A28 vormt een belangrijke verbinding tussen Eelde-Paterswolde en Eelderwolde met de snelweg en Haren. Het gedeelte ten oosten van de A28 ligt midden in een woonwijk en heeft geen doorgaande functie meer.

Tot 1 juli 2010 viel het westelijke gedeelte onder beheer van de provincie Groningen met het wegnummer N861. De weg is die datum overgedragen aan de gemeente Haren.

In maart 2013 is de gemeente begonnen met een opknapbeurt van de weg.[1] Zo werd in september 2013 een nieuwe rotonde geopend bij het westelijke eindpunt van de weg. De weg was tussen 1 oktober 2013 en 18 april 2014 voor al het doorgaande gemotoriseerd verkeer afgesloten, om onder andere afwijkende suggestiestroken aan te leggen, de weg een paar meter naar het zuiden te verplaatsen en om de weg veiliger en aantrekkelijker te maken voor fietsers, wandelaars en autoverkeer door onder andere de een verlaging van de maximumsnelheid van 60 naar 50 km/h.[2]

Langs de Meerweg staat het rijksmonument 20306 en 20305, een vervenerswoning. Ook zijn er verschillende gemeentelijke monumenten te vinden zoals restaurant de Paalkoepel, het clubgebouw van de zeilvereniging V.W.D.T.P. en de boothuizen van de jachthaven de Zuidwesthoek.

Geschiedenis[bewerken]

De weg werd aangelegd in 1916 en kreeg als naam Kunstweg Haren-Paterswolde. Een kunstweg is een weg zonder natuurlijke oorsprong. De weg werd bekostigd door aandelen uit te geven als de N.V. Kunstwegmaatschappij Haren-Paterswolde, welke werd opgericht door de gemeente Haren. In 1923 werd de naam gewijzigd naar het huidige Meerweg, om de aanwonenden tegemoet te komen in hun vraag naar een kortere straatnaam.[3]

Galerij[bewerken]