Mees Peijnenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mees Peijnenburg
Mees Peijnenburg
Geboren 1989
Jaren actief 2007-heden
Beroep Filmregisseur, acteur
Films Un creux dans mon coeur, Geen koningen in ons bloed, Paradise Drifters
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mees Peijnenburg (1989) is een Nederlands regisseur en voormalig acteur. In 2015 won hij een Gouden Kalf voor de door hemzelf geregisseerde dramaserie Geen koningen in ons bloed.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn middelbare school vertrok Peijnenburg een jaar naar Denemarken om te studeren aan The European Film College. In Amsterdam ging hij naar de Nederlandse Filmacademie, waar hij in 2013 afstudeerde in de richting Regie Fictie. In het derde studiejaar won hij met zijn film Wij Waren Wolven de VERS Award 2012.[1]

Acteerwerk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 speelde Peijenburg de rol van Kars in de film Timboektoe. Een jaar later was hij als Vincent van Gelderen te zien in de film Hoe overleef ik mezelf? In 2008 speelde hij buurjongen Dirk in Oorlogswinter. Dit was voor Peijnenburg tevens het moment om een punt te zetten achter zijn acteerwerk en zich voortaan te richten op regisseren.

Regiewerk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 ging Peijnenburgs eindexamenfilm Cowboys janken ook met in de hoofdrollen Ko Zandvliet en Jonas Smulders in première op het Filmfestival van Berlijn.[2] Voor zijn korte film Un creux dans mon coeur ontving hij in 2015 de Dutch Directors Guild Award.

Bij de Gouden Kalveren-uitreiking in 2015 won Peijnenburg de prijs voor beste televisiedrama van 2015 voor de One Night Stand-film Geen koningen in ons bloed. Bij De TV-Beelden 2016 won Peijnenburg samen met Bastiaan Kroeger een prijs voor zijn scenario. Voor zijn regie in dezelfde productie was Peijnenburg ook genomineerd.

In 2016-2017 werd Peijenburg door de Cinéfondation (het talentprogramma van het Cannes Film Festival) geselecteerd om te werken aan zijn eerste speelfilm. Hij werkte hier aan een scenario waarin opnieuw jongeren een hoofdrol speelden, maar waar de hoofdrolspelers in Geen koningen in ons bloed nog onder Jeugdzorg vielen, wilde Peijnenburg in zijn speelfilm laten zien hoe het jongeren vergaat die geen hulp meer krijgen.[3][4] Het resultaat was de film Paradise Drifters, met in de hoofdrol Tamar van Waning, Jonas Smulders en Bilal Wahib. Deze werd in januari 2020 als eerste vertoond op het Filmfestival van Rotterdam, een maand later volgde het Filmfestival van Berlijn.[4] Bilal Wahib won voor zijn vertolking een Gouden Kalf op de 40e editie van het Nederlands Film Festival.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie als regisseur
Jaar Titel Rol Opmerkingen
2012 Wij waren wolven Korte film
2013 Cowboys janken ook Korte film
2014 Un creux dans mon coeur Korte film
2015 Geen koningen in ons bloed Korte film
2020 Paradise Drifters Speelfilm
Filmografie als acteur
Jaar Titel Rol Opmerkingen
2007 Timboektoe Kars
2008 Hoe overleef ik mezelf? Vincent van Gelderen (graffitinaam Neuz)
2008 Oorlogswinter Dirk Knopper
2009 13 in de oorlog Marinus Berger docudrama