Meester van de zwarte molen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meester van de zwarte molen
Standbeeld van hoofdpersonage Krabat in het dorp Schwarzkollm, waar het verhaal zich afspeelt.
Standbeeld van hoofdpersonage Krabat in het dorp Schwarzkollm, waar het verhaal zich afspeelt.
Oorspronkelijke titel Krabat
Auteur(s) Otfried Preußler
Vertaler W.I.C. Royer-Bicker
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Oorspronkelijke taal Duits
Genre kinderboek
Uitgever Lemniscaat
Uitgegeven 1972
Oorspronkelijk uitgegeven 1971
Pagina's 216
Verfilming 1977
2008
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Meester van de zwarte molen (oorspronkelijke titel: Krabat)[1] is een jeugdboek uit 1971 van de Duitse kinderboekenschrijver Otfried Preußler. Het verhaal speelt zich vermoedelijk af aan het begin van de 18e eeuw, in de nabije omgeving van Schwarzkollm (een klein dorp dat tegenwoordig een deel van de gemeente Hoyerswerda is) in het toenmalige Keurvorstendom Saksen. Het is een bewerking van een oude Sorbische sage over de molenaarsjongen Krabat[2]. Er wordt een duidelijke afbakening gemaakt tussen Goed (Krabat, Tonda, Michal, Juro en de Kantorka) en Kwaad (de Meester, Peetoom en misschien ook Lyschko).

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Eerste jaar[bewerken]

De 14-jarige Krabat heeft zijn beide ouders verloren als gevolg van een pokkenepidemie, en samen met twee andere jongens trekt hij nu rond als bedelmuzikant. Kort voor Driekoningen krijgt Krabat een droom waarin elf raven op een balk hem oproepen om naar de molen aan het Koselmoeras te gaan, en hij besluit hieraan gehoor te geven. Hij vindt de molen en treft binnen de molenaar aan die hem aanneemt als leerjongen, nadat hij eerst aan Krabat heeft gevraagd of hij alleen voor het molenaarsvak of ook voor 'al het andere' wil gaan.

De molen blijkt als snel een vermomde school voor zwarte kunst te zijn, en de molenaar is zelf de meester in de zwarte kunst. Zijn elf 'knechten' zijn eigenlijk zijn tovenaarsleerlingen. Elke vrijdag moet iedereen zich in raven veranderen, waarna de Meester teksten voorleest uit een toverboek dat de Koraktor heet, die de leerlingen dan moeten nazeggen. Ze kunnen niet weglopen van de molen, de toverkracht van de Meester zorgt ervoor dat wie dit probeert aan het eind van de dag altijd weer bij de molen terug is, waar hij ook heen gaat. Krabat komt hier zelf achter in een van zijn dromen. Slechts met toestemming van de Meester kan men plaatsen elders bereiken, maar dat heeft dan wel een bepaald doel.

Nadat Krabat op de molen is gekomen en de kleren van iemand anders – Krabats voorganger, die om onduidelijke redenen niet meer op de molen is – heeft gekregen, moet hij als leerjongen de eerste paar maanden op de molen alle zeer zware vervelende klusjes opknappen, totdat hij dankzij de zwarte kunst heeft geleerd zijn werk lichter te maken. De meesterknecht, Tonda, is vanaf de eerste dag bevriend met Krabat en helpt Krabat stilletjes als de Meester of de verklikker Lyschko het niet ziet.

Op Goede Vrijdag woont Krabat zijn eerste les in de zwarte kunst bij. De volgende avond is het Paasnacht, ter gelegenheid waarvan de molenaarsjongens in paren van twee de nacht moeten doorbrengen op een plaats waar ooit iemand een bijzondere dood gestorven is. Krabat en Tonda houden de wacht bij "Boomers Dood" en horen dan de meisjes uit het nabijgelegen dorp zingend de Paasnacht intrekken om paaswater te halen. Krabat raakt betoverd door de stem van de voorzangeres, de Kantorka, al is hij die even daarna wel weer vergeten.[noten 1]

Er blijken gaandeweg nog meer vreemde dingen aan de hand op de molen. Iedere Nieuwe Maan rijdt een kar voor met een vreemdeling op de bok. Hij is gehuld in een mantel, draagt een hoed met een hanenveer en wordt alleen "Peetoom" genoemd. Tijdens Nieuwe Maan moet iedereen zwijgen, de vreemdeling spreekt tijdens al deze nachten slechts één keer en zijn stem is als 'krakende vorst en laaiend vuur tegelijk'. Hij laat de jongens zware zakken met een onbekende substantie[noten 2] malen op de "Dode Gang", die anders nooit gebruikt wordt. Zelfs de Meester lijkt bang voor Peetoom.

Aan het eind van Krabats eerste jaar op de molen komt Tonda op Oudejaarsavond − precies om middernacht − om. Alles wijst op een ongeluk, maar de weken ervoor waren alle jongens op de molen duidelijk bang omdat ze wisten dat er iets stond te gebeuren. Tonda wordt haastig en zonder enig omhaal of gedenkteken begraven op een plek die bekendstaat als de Woestenij. Krabat is kapot van verdriet, hij is zijn enige vriend op de molen kwijt. Wanneer Krabat het Onze Vader voor Tonda wil bidden, blijkt hij de tekst hiervan helemaal vergeten te zijn.

Tweede jaar[bewerken]

Begin januari arriveert er een nieuwe leerjongen, Witko. Hoewel die nota bene de kleren van Tonda krijgt, wordt er door iedereen gedaan alsof Tonda nooit heeft bestaan. Michal neemt min of meer diens plaats in. Hij is nu de beste in de zwarte kunst en beschermt Witko tegen de pesterijen van de Meester en sommige van de leerjongens zoals Lyschko. Krabat wordt benoemd tot gezel en merkt dat hij in het ene jaar op de molen maar liefst drie jaar ouder is geworden.

De Paasnacht van dat jaar treedt Krabat uit zichzelf en ziet voor het eerst zijn Kantorka in het echt. Hij wordt maar net op tijd door Juro teruggehaald, voordat de nieuwe dag aanbreekt en Krabat niet meer naar zijn lichaam terug zou hebben gekund. Vanaf dat moment is Krabat helemaal verliefd op de Kantorka. Inmiddels blijkt dat de Meester zich in zijn vrije tijd bezighoudt met het manipuleren van de Saksische keurvorst, die in oorlog[noten 3] is met Zweden. De Meester probeert zich inmiddels met een list van de lastige Juro te ontdoen; hij geeft Krabat de opdracht om Juro op de markt in Wittichenau als paard te verkopen, in de hoop dat Juro er niet in slaagt zichzelf vervolgens weer terug te toveren. Krabat en Juro besluiten hierop de rollen te draaien, maar de Meester blijkt dit al te hebben voorzien; hij doet zich voor als de koper en takelt Krabat vervolgens voor straf vreselijk toe.

Op een dag in de zomer krijgt de molen bezoek van de rondreizende gezel Hobbezak, die een wakend oog houdt op alle molenaars. In een tweegevecht met hanen blijkt Hobbezaks toverkracht sterker te zijn dan die van de Meester. De Meester is hierover zo verbolgen dat hij dit afreageert op zijn leerlingen; hij laat hen zes weken lang zich elke nacht (als ze hun toverkrachten niet kunnen gebruiken) afbeulen, totdat Peetoom weer langskomt en de Meester tot de orde roept.

Michal is degene die op de tweede Oudejaarsavond, dat Krabat op de molen is, sterft. Vanaf dat moment is duidelijk dat de twee sterfgevallen onmogelijk toeval kunnen zijn.

Derde jaar[bewerken]

Krabat is nu van alle leerlingen zelf de beste geworden in de zwarte kunst. Hij beschermt de nieuwe leerjongen die enkele dagen na de jaarwisseling in de plaats van Michal komt en diens oude kleren krijgt, Lobosch. Krabat kent Lobosch nog, want voordat hijzelf op de molen kwam was Lobosch een van zijn metgezellen bij de bedeljongens. Krabat lijkt hierin zelf nu enigszins op Tonda. Lobosch herkent Krabat aanvankelijk niet, aangezien ze nu ineens vijf in plaats van twee jaar schelen in leeftijd.

Na een ontmoeting met de Kantorka besluit Krabat extra hard op de zwarte kunst te studeren teneinde zich te bevrijden van de tirannie van de Meester. Juro, de 'sufferd' van de molen, waarschuwt hem echter dat de Meester met zijn eigen wapens proberen te verslaan niet de goede manier is. Ieder jaar moet er immers een jongen sterven en Krabat zal de volgende zijn als hij zo doorgaat; de Meester kiest bij iedere jaarwisseling de beste leerling uit om op te offeren. Dit staat in de Koraktor: in ruil voor het jaarlijks offer en de hulp aan Peetoom verkrijgt de Meester zijn krachten. Het heeft geen enkele zin zich door middel van zwarte kunst tegen de Meester te verzetten: dat is kwaad met kwaad vergelden en de Meester is hoe dan ook te machtig. Slechts de liefde van een meisje kan hem bevrijden. Anderen zoals Tonda hadden het al op die manier geprobeerd, maar hadden gefaald. Het meisje moet namelijk op Oudejaarsnacht haar jongen opeisen, maar dient hem uit de andere jongens te herkennen. De Meester kan hierbij echter smokkelen, door de jongens bijvoorbeeld te dwingen zich in raven te veranderen, of het meisje te blinddoeken. Ook heeft hij bij Tonda achterhaald wie zijn geliefde was en dreef haar door haar boze dromen te sturen tot zelfmoord. Krabat en Juro werken een plan uit om de wil van de Meester te weerstaan en bij de confrontatie Krabat herkenbaar te houden voor zijn meisje, bijvoorbeeld door als raaf de kop onder de rechtervleugel te houden in plaats van de linker. Ook moet Krabat ervoor oppassen dat de Meester er niet achter komt dat er een meisje is dat van hem houdt. Juro's domme houding blijkt geheel gespeeld en hij ontpopt zich dan ook tot een mentor voor Krabat. Ook blijkt nu dat Juro de enige is die al eerder de aangeleerde toverkracht voor het goede heeft aangewend; hij heeft zonder dat de Meester het wist tijdens een sneeuwloze winter alsnog voor sneeuw gezorgd, waardoor de oogst van de omwonende boeren niet verloren ging.

Inmiddels heeft Merten, een van de andere gezellen en Michals volle neef, sinds de laatste jaarwisseling geen woord meer gezegd. Na een paar mislukte vluchtpogingen probeert Merten zich in uiterste wanhoop van het leven te beroven door zich op te hangen. De poging mislukt omdat de Meester op de molen nu eenmaal over leven en dood beschikt, maar Merten houdt er voor de rest van zijn leven een scheve nek aan over.

De Meester houdt Krabat inmiddels al een tijdje nauwlettend in de gaten. Hij laat Krabat een paar keer op een zondag de stad in gaan, zogenaamd om wat plezier te hebben, maar in werkelijkheid zodat de Meester hem kan bespioneren. Met Kerstmis van het derde jaar doet de Meester Krabat een voorstel: als Krabat de molen en de bijbehorende school voor zwarte kunst overneemt, kan hij zelf de nieuwe Meester worden. Na verloop van tijd zou hij als machtig tovenaar één van de machtigste mannen ter wereld worden. In plaats van Krabat zou dan iemand anders, Lyschko bijvoorbeeld, met de jaarwisseling omgebracht kunnen worden. Krabat weigert zijn kameraden te verraden en wil bovendien wraak voor Tonda en Michal en iedereen die al eerder is geofferd. Hij besluit op zijn meisje te wachten. Hierop neemt de Meester Krabat zijn toverkracht af en tracht Krabat opnieuw te beïnvloeden door hem − net zoals in het begin − boze dromen te sturen. Als Krabat op de dag voor Oudjaar nogmaals het aanbod van de Meester weigert, laat de Meester hem een graf delven op de Woestenij.

Op Oudejaarsavond arriveert de Kantorka − die via Juro's bemiddeling op de hoogte is gesteld − bij de molen en ze komt Krabat opeisen. De Meester blinddoekt haar en laat haar dan haar jongen uitkiezen. Hier hadden Krabat en Juro niet op gerekend, maar tegen hun verwachting in kiest het meisje toch Krabat uit, omdat ze hem herkent.[noten 4] De liefde van het meisje heeft de macht van de Meester dus gebroken. De Meester zal sterven om middernacht, waarna de molen in vlammen opgaat. Krabat en met hem alle andere nog levende jongens zijn hiermee bevrijd van de verderfelijke invloed van de zwarte kunst.

Personen[bewerken]

 • Krabat: De hoofdpersoon.
 • De Kantorka: Het meisje van wie Krabat houdt. Ze wordt niet bij haar echte naam genoemd, maar simpelweg aangeduid als "de Kantorka" (voorzangeres);
 • Tonda: De meesterknecht in het eerste jaar op de molen. Hij komt om in de eerste Oudejaarsnacht;
 • Michal: Michal is leerjongen en neemt na Tonda diens leidende rol over. Hij komt om in de tweede Oudejaarsnacht;
 • Lobosch: Lobosch komt het derde jaar bij de molen en Krabat, die hem van vroeger kent, neemt hem in bescherming;
 • Juro: De "sufferd" . Hij weet meer van de zwarte kunst dan alle andere jongens bij elkaar, inclusief Krabat, maar laat dit niet blijken aan de Meester, omdat hij anders de volgende is die in de Oudejaarsnacht sterft. Juro helpt Krabat zich te wapenen voor de confrontatie met de meester als hij naar de naam van Krabat's meisje vraagt;
 • Lyschko: De klikspaan die voortdurend een wit voetje bij de Meester probeert te halen. Dit haalt weinig uit: iedereen heeft een hekel aan hem en de Meester stelt Krabat zelfs voor om Lyschko om te brengen als Krabat hem wil opvolgen;
 • Kito: Een stille, enigszins norse jongen;
 • Kubo: Een heel stille jongen, waar ook weinig over verteld wordt;
 • Andrusch: Een vrolijke jongen die altijd voor een lolletje in is;
 • Witko: Hij komt in Krabats tweede jaar op de molen. Witko is een tengere roodharige jongen, en wordt dan ook enigszins ontzien;
 • Merten: Merten is Michals neef. Na diens dood wordt hij stil en tracht te ontsnappen door weg te lopen en later via een zelfmoordpoging;
 • Petar: Snijdt graag houten lepels in zijn vrije tijd;
 • Hanzo: Hij volgt Tonda op als meesterknecht;
 • Staschko: De meest technische leerjongen, heeft de leiding bij het technische werk;
 • Peetoom: De meerdere van de Meester. Iedere Nieuwe Maan laat hij zakken met botten malen in de molen, voor wie weet welke duistere doeleinden. Peetoom is betrokken bij het voorstel dat de Meester aan Krabat doet. De Meester moet ieder jaar een jongen aan hem offeren, anders wordt hij zelf opgeofferd. De paar keer dat hij iets zegt, klinkt zijn stem als "gloeiende kolen en krakende vorst tegelijk". Peetoom zou een personificatie van de duivel kunnen zijn.
 • De Meester: De Meester is meester in zowel het molenaarsvak als de zwarte kunsten. Hij is een forse kale man met een lapje voor zijn oog. Hij is bazig, arrogant en tiranniek, en reageert zijn frustraties zowel af via de fles als door de jongens te tiranniseren. Ondanks dit is hij een zeer listig persoon. Hij is echter bang voor Peetoom en weet dat hij zelf zal moeten sterven indien een meisje één van zijn jongens weet op te eisen met haar liefde;
 • Hobbezak: Hobbezak is een zwervende molenaarsgezel die in werkelijkheid één van de machtigste tovenaars ter wereld is. In een confrontatie verslaat hij de Meester, omdat deze zich ongastvrij opstelde. Resultaat is uiteindelijk echter dat de Meester zijn frustratie afreageert op de jongens.

Trivia[bewerken]

 • De naam Koraktor is afgeleid van het Griekse κοραξ, dat "raaf" betekent.

Verfilmingen[bewerken]