Naar inhoud springen

Meet the Robinsons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meet the Robinsons
Regie Stephen J. Anderson
Producent Dorothy McKim
John Lasseter
Scenario William Joyce
Scenario
Jon A. Bernstein
Michelle Spritz
Nathan Greno
Hoofdrollen Jordan Fry
Harland Williams
Tom Kenny
Steve Anderson
Angela Bassett
Laurie Metcalf
Adam West
Tom Selleck
Nicole Sullivan
Muziek John Powell
Montage Ellen Keneshea
Distributie Walt Disney Animation Studios
Première 30 maart 2007 (VS), 10 oktober 2007 (NL)
Genre Animatiefilm
Speelduur 95 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 150 miljoen
Opbrengst US$ 169 miljoen[1]
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Meet the Robinsons is een Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney, die op 30 maart 2007 in de Verenigde Staten in première is gegaan. In Nederland was de film vanaf 10 oktober in de bioscoop te zien. Het is de 47ste speelfilm van Disney, en derde computeranimatiefilm die geheel is geproduceerd door Disney zelf.

De film is in een 3D-versie uitgebracht.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Bij aanvang van de film laat een jonge vrouw haar pasgeboren zoon achter bij een weeshuis. 12 jaar later woont de jongen, Lewis genaamd, hier nog steeds. Hij is een wonderkind en briljant uitvinder. Zijn nieuwste creatie is een scanner die verloren herinneringen kan terughalen. Hiermee hoopt hij zich zijn biologische moeder te kunnen herinneren. Zijn kamergenoot Mike Yagoobian (Goob) helpt hem bij het bouwen, maar mist zo een aantal wedstrijden van zijn honkbalteam.

Tijdens de wetenschapsbeurs van zijn school wordt Lewis benaderd door de 13-jarige jongen Wilbur Robinson, die beweert een tijdagent te zijn uit de toekomst. Volgens hem heeft een man met een bolhoed een tijdmachine gestolen. Deze zelfde man steelt even later ook Lewis’ geheugenscanner.

Wilbur neemt Lewis mee naar het jaar 2037 om te bewijzen dat hij echt uit de toekomst komt. Ondertussen zoekt de man met de bolhoed contact met Goob en probeert hem tegen Lewis op te zetten. In de toekomst beseft Lewis dat hij de tijdmachine kan gebruiken om zijn moeder te zien. Wilbur staat erop dat Lewis eerst zijn geheugenscanner gaat halen. Wel laat hij Lewis kennismaken met de rest van zijn familie.

De man met de bolhoed en zijn robotische handlanger Doris komen ook naar de toekomst om Lewis te ontvoeren. Hij brengt met zijn eigen tijdmachine een Tyrannosaurus naar de toekomst maar de Robinsonfamilie kan de aanval afslaan. Wanneer naderhand blijkt dat Wilbur niet van plan is hem te helpen zijn moeder te zien, vlucht Lewis weg. Hij wordt gevonden door de man met de bolhoed. Deze onthult zichzelf als een oudere, verbitterde versie van Mike Yagoobian (Goob). Hij onthult tevens dat Wilbur Lewis’ toekomstige zoon is, en de Robinsons dus zijn familie zijn. De reden dat de oudere Goob achter Lewis aanzit, is omdat de jonge Goob door zijn hulpvaardigheid voor Lewis een belangrijke honkbalwedstrijd miste door slaapgebrek, wat zijn leven nadien tot een ramp maakte. Als wraak wil hij nu Lewis’ carrière ruïneren door zijn uitvinding, de geheugenscanner, te plagiariseren.

Wat zowel Goob als Lewis niet doorhebben, is dat tijdens dit alles, Doris aan zijn eigen plannen werkt. Hij verandert het verleden op een dusdanige manier dat hij de wereldmacht in handen krijgt. Lewis kan dit alles terugdraaien door te voorkomen dat Doris ooit wordt uitgevonden. Goob schaamt zich nu voor wat hij heeft gedaan en vertrekt met onbekende bestemming.

Naderhand houdt Wilbur alsnog zijn belofte en toont Lewis in het verleden zijn moeder. Daarna verandert Lewis met de tijdmachine nog eenmaal het verleden om te zorgen dat Goob de honkbalwedstrijd niet mist en dus een fijne toekomst krijgt. Zelf wordt hij eindelijk geadopteerd.

Stemverdeling

[bewerken | brontekst bewerken]

Originele versie

[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse stemverdeling

[bewerken | brontekst bewerken]


Overige stemmen worden vertolkt door: Tim Blankestein, Boyan van der Heijden, Stephan Kern, Laura Vlasblom en Barry Worsteling.

Vlaamse stemverdeling[2]

[bewerken | brontekst bewerken]


Overige stemmen worden vertolkt door: Brice Ledroit, Gert Lahousse en Michaël Pas.

De productie van Meet the Robinsons begon tijdens de fusie van Disney en Pixar, waardoor John Lasseter werd aangewezen als hoofd van het productieteam. Hij vond in de originele versie van het script de antagonist niet eng of bedreigend genoeg, en stond erop dat het script zou worden aangepast. In de 10 maanden erop werd bijna 60% van het originele script herschreven.[3]

De film werd over het algemeen goed ontvangen. Op Rotten Tomatoes scoorde de film 66% aan positieve beoordelingen.[4] Metacritic gaf de film een gemiddelde score van 61 uit 100.[5]

De film bracht in totaal $169.333.034 op.

De muziek van de film werd uitgebracht als album op 27 maart 2007. Artiesten die bij hebben gedragen aan de filmmuziek zijn Jonas Brothers, Rufus Wainwright, Rob Thomas, Jamie Cullum, The All-American Rejects, en They Might Be Giants.

De nummers zijn:

 1. "Another Believer" - Rufus Wainwright
 2. "Little Wonders" - Rob Thomas
 3. "The Future Has Arrived" - The All-American Rejects
 4. "Where is Your Heart At?" - Jamie Cullum (written by Wainwright)
 5. "The Motion Waltz (Emotional Commotion)" - Rufus Wainwright
 6. "Give Me the Simple Life" - Jamie Cullum
 7. "The Prologue" (Score)
 8. "To the Future!" (Score)
 9. "Meeting the Robinsons" (Score)
 10. "The Science Fair" (Score)
 11. "Goob's Story" (Score)
 12. "A Family United" (Score)
 13. "Pop Quiz and the Time Machine Montage" (Score)
 14. "The Evil Plan" (Score)
 15. "Doris Has Her Day" (Score)
 16. "Setting Things Right" (Score)
 17. "There's a Great Big Beautiful Tomorrow" - They Might Be Giants
 18. "Kids of the Future" - Jonas Brothers

Prijzen en nominaties

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 won Meet the Robinsons een Young Artist Award voor Best Performance in a Voice-Over Role - Young Actor (Paul Butcher)

De film werd verder genomineerd voor acht andere prijzen, waaronder nog twee Young Artist Awards, een Golden Reel Award, een Artios Award en twee Annie Awards.