Megalneusaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Megalneusaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Megalneusaurus027.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Plesiosauria (Plesiosauriërs)
Onderorde:Pliosauroidea (Pliosauriërs)
Geslacht
Megalneusaurus
Soort
  • M. rex
Afbeeldingen Megalneusaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Megalneusaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Megalneusaurus is een geslacht van uitgestorven pliosauriërs. Er is slechts een soort bekend: Megalneusaurus rex, wat grootste zwemmende hagedissenkoning betekent. Fossielen van Megalneusaurus zijn gevonden in Noord-Amerikaanse in de lagen uit het Kimmeridgien.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Megalneusaurus had een zware kop met krokodilachtige tanden. De kop was slank en de neusgaten zaten hoog op de snuit. Het voorste paar flippers was kleiner dan het achterste paar, een kenmerk van een pliosauriër. De borstkas was groot en onder de borst zat een groot hart. Megalneusaurus was een robuust dier en aan het gebit en de kaken te zien een roofdier (carnivoor). Hij leek sterk op de Liopleurodon in uiterlijk en was ongeveer even groot (20 tot 25 meter).

Classificatie[bewerken]

Men weet niet goed waar Megalneusaurus te plaatsen binnen de Pliosauroidea. Waarschijnlijk hoort Megalneusaurus thuis tussen de basale leden van de familie der Pliosauridae en was hij nauw verwant aan Pliosaurus, de naamgever van deze groep.

Ecologie[bewerken]

Megalneusaurus leefde in het Laat-Jura naast ichthyosauriërs als Ophthalmosaurus en Baptanodon (deze twee geslachten kunnen dezelfde betreffen) en de plesiosauriër Pantosaurus. Megalneusaurus was de grootste van al deze zeereptielen.