Mei (dinosauriër)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mei
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Mei long
Mei long
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Familie: Troodontidae
Geslacht
Mei
Xu & Norell, 2004
Typesoort
Mei long
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Mei is een geslacht van dinosauriërs uit het vroege Krijt behorend tot de groep der Theropoda en meer in het bijzonder tot de Troodontidae, waarvan het een basale vorm vertegenwoordigt. De typesoort is Mei long ("in diepe rust slapende draak").

Mei werd slapende gefossiliseerd

In het begin van de 21e eeuw werd bij Lujiatun in de Chinese provincie Liaoning in de Yixianformatie van de Jehol-groep (Aptien) het ongeveer 120 miljoen jaar oude fossiel, holotype IVPP V.12733, gevonden van een (vermoedelijk bevederde) kleine vleeseter, een juveniel exemplaar van maar een halve meter lengte, die in slapende houding door vulkaanas bedolven perfect geconserveerd is. Het hoofd zit onder een "vleugel" gestoken op dezelfde wijze als sommige vogels slapen. De soort werd in oktober 2004 beschreven door de paleontoloog Xu Xing.

Mei houdt een bijzonder record: hij heeft de kortste genusnaam van alle dinosauriërs. Tot voorheen waren dit Minmi en Khaan.

De lichaamslengte van Mei is geschat tussen de 45 en 53 centimeter, het gewicht in het eerste geval zo laag als vierhonderd gram.

Literatuur

  • Xu, X. & Norell, M.A., 2004. A new troodontid dinosaur from China with avian-like sleeping posture. Nature 431: 838-841. DOI:10.1038/nature02898