Meir (straat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meir
De Meir in 2010
De Meir in 2010
Geografische informatie
Locatie       Antwerpen
Begin De Keyserlei/Teniersplaats
Eind Eiermarkt
Algemene informatie
Bestrating voetgangerszone
Geen toegang voor gemotoriseerd verkeer
Gezicht op de Meir vanaf de Boerentoren

De Meir (uitspraak ook in het Algemeen Nederlands [mɛːr]) is een van de belangrijkste winkelstraten in de Belgische stad Antwerpen.

Samen met de De Keyserlei, de Teniersplaats en de Leysstraat vormt de Meir de verbinding tussen het Centraal Station en het historische centrum van de stad Antwerpen.

De Meir is autovrij (de premetro rijdt onder de straat) en is een van de belangrijkste commerciële trekpleisters van de stad. Naast vele kleine winkeltjes hebben de meeste grote (kleding)winkelketens zoals H&M, C&A en WE er een vestiging.

De meeste winkels zijn ondergebracht in de historische panden die de straat rijk is.

Op de Meir bevindt zich het (Koninklijk) Paleis op de Meir en de Stadsfeestzaal. Beide zijn recentelijk gerenoveerd en de Stadsfeestzaal doet nu dienst als een luxueus shoppingcenter. De Wapper, met het Rubenshuis, komt uit op de Meir. Voor veel Antwerpenaren is het ook een geliefkoosde plek om te "flaneren": zien en gezien worden.

De naam Meir is afgeleid van meere (meer). Vroeger was de Meir een houtmeer, de plaats waar hout dat bedoeld is voor meubels een tijd nat gehouden werd.

Bereikbaarheid[bewerken]

Uitstappen bij premetrostation: Meir

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]