Geboortenaam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Meisjesnaam (achternaam))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De geboortenaam is de achternaam die een persoon bij de geboorte heeft gekregen. Sommige mensen nemen na een huwelijk of geregistreerd partnerschap de achternaam van de nieuwe partner aan, de huwelijks- of familienaam. In sommige landen wordt een combinatie van de geboortenamen van beide partners gebruikt om een nieuwe familienaam te vormen. Eerder werd voor de aanduiding van de geboortenaam van vrouwen ook wel het nu verouderde 'meisjesnaam' gebruikt.

Nederland[bewerken]

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verandert in Nederland de achternaam (de geboortenaam) van een persoon niet bij het afsluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Beide partners houden hun eigen geboortenaam. Was het vroeger al wettelijk toegestaan – en gebruikelijk[1] – dat een vrouw de geboortenaam van haar echtgenoot voerde of aan haar eigen geboortenaam vooraf liet gaan[2], met de invoering van het nieuwe naamrecht op 1 januari 1998 werd het ook voor een man mogelijk de geboortenaam van zijn echtgeno(o)t(e) achter de zijne te plaatsen. Zo is het nu in Nederland toegestaan dat beide partners de achternaam van hun nieuwe partner dragen of een combinatie van beide geboortenaam in willekeurige volgorde met een streepje (-) ertussen gebruiken. Op sommige documenten (bijvoorbeeld paspoort, proces-verbaal) kan een achternaam - op verzoek van de desbetreffende persoon - uitgebreid worden met de vermelding 'e.v.'; in de betekenis van 'echtgenote of echtgenoot van'.

Voorbeeld[bewerken]

Wanneer Laura Smit en Henk Mulder trouwen, behouden zij beiden formeel hun eigen geboortenaam. In het dagelijks leven kan Laura Smit zich Laura Smit, Laura Mulder, Laura Mulder-Smit of Laura Smit-Mulder noemen. Henk kan zich op eenzelfde wijze Henk Mulder, Henk Smit, Henk Mulder-Smit of Henk Smit-Mulder noemen. op sommige documenten kunnen zij kiezen voor respectievelijk 'Laura Smit e.v. Mulder' (dat wil zeggen: 'echtgenote van Mulder') of 'Henk Mulder e.v. Smit' (dat wil zeggen: 'echtgenoot van Smit').